perjantai 12. joulukuuta 2014

Iättömät isoäidin neliöt (ja muuta kivaa)

Rautainen kynttilänjalka Ikeasta, pannun-
alunen Tallinnasta. Suolamylly Bodumin
ja virkattu pikkukori Casa Vivan
emännän tekemä, kuin myös
appelsiiniaiheiset kattausaluset. 
Kaikkihan tiedämme isoäidin neliöt, joista mummimme ja mummomme ovat koonneet komeita torkkupeittoja ja maailmankuulut muotisuunnittelijat värikkäitä vaatteita. Neliöitä on helppo ja hauska tehdä, mutta kokonaisen torkkupeiton kokoamisessa on kova homma.

Aloita helpommasta; virkkaa patalappupari. Puuvillalangasta virkattuna ne ovat kestävät ja helposti pestävät. Vähän paksummasta villalangasta virkkaat nopeammin, vaikkapa vielä jouluksi. Virkkaa neliölle tausta pylväillä ja kiinnitä palat yhteen virkkaamalla. Taustan ansiosta ei pala näpit vaikka ottaisit kuuman vuuan uunista (pidä reikäpuoli vuokaan päin).

Mustat patalaput lähtevät joulupaketissa mustavalkoiseen keittiöön Suomeen. Ne on virkattu merseroidusta portugalilaisesta puuvillasta. Niissä ei taatusti näy pienet tahrat!

Pastellisävyinen patalappu on virkattu suomalaisesta merseroimattomasta puuvillasta. Valitettavasti sitä ei taida enää olla saatavilla. Patalappuja saa kyllä Casa Vivasta.

Ohjeet isoäidin neliöille löytää vaikkapa Novitan sivuilta.


Ohuesta villasta neulotut damaskit lämmittävät niin tekijän mieltä kuin saajan sääriä. Pituutta niillä on niin reilusti, että ne voi vetää polvien ylikin. Palmikoilla ja nypyillä koristellut säärystimet eivät valmistu ihan parissa illassa, mutta aika nopeasti kuitenkin.

Lanka on portolaisesta lankakaupasta ostettua pehmeää villaa.


Lankakorista löytyneet pari mohairlangan kerää riittivät sopivasti minishaaliin. Yhdistin hennonsiniseen mohairiin harmaata lankaa, jossa on vähän kimalletta mukana. Isoilla puikoilla pitsineule valmistuu nopeasti. Shaalin kiinnitys käy napilla tai rintaneulalla, joita saa vaikkapa Bijoux Brigittestä. Tämän hartialämmittäjän pidän itse, ja se on tarpeeseen!

P.S. Kyllä Casa Vivassa muutakin tehdään kuin virkataan ja neulotaan. Seuraavaksi askarrellaan vähän joulukoristeita, ja eiköhän viikonloppuna meidän kokit kokeile taas tehdä jotain uutta ruokaa. Nyt lähden tekemään kotoista kaalipataa.
Ei kommentteja :

Lähetä kommentti