sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Casa Vivan Porto-tärpit osa 1: Näköalat Dourojoelle

Casa Viva sijaitsee Pohjois-Portugalissa, aika lähellä Porton kaupunkia. Siellä tuleekin käytyä aika usein asioilla, lankaostoksilla ja ystäviä tapaamassa. Nyt on luvassa pieni, tiivis sarja Porto-tärppejä eli vinkkejä nähtävyyksistä ynnä muista tärkeistä paikoista. Ensimmäisessä osassa katsellaan näköaloja Dourojoen puolelta toiselle.


Kävele pitkin Ribeiraa ja ihaile kauniita taloja, jotka ovat yksi Unescon maailmanperintökohteista.Ylitä Ponte de Dom Luísin silta alatasannetta pitkin.


Teräsrakenteisen sillan rakenne muistuttaa kovasti Eiffelin tornia. Eiffelin suunnittelema Ponte Dona Maria Pian silta on kuitenkin vähän matkan päässä ja nykyään suljettu. Dom Luísin sillan suunnitteli Eiffelin yhtiökumppani, mikä selittää yhdennäköisyyden.
Käveleskele joen vastarannalla, Vila Nova de Gaian kaupungin puolella, missä kuuluisat portviinikellarit sijaitsevat. Siellä on myös paljon hyviä ravintoloita, baareja ja yökerhoja.

Rabelo-veneillä kuljetettiin ennen vanhaan portviinitynnyrit viinitiloilta Portoon, eiku Vila Nova de Gaiaan, varastoitavaksi.

Portolaiset ("tripeirot") sanovat, että parasta Vila Nova de Gaiassa on kaunis näköala Portoon.

Tripeiro-nimitys tulee portolaisten perinneruuasta, joka on eräänlaista sisälmysmuhennosta. Vuonna 1415 kaupunkilaiset määrättiin luovuttamaan sotalaivastolle kaikki lihat, ja jäljelle jäi vain sisälmykset. Näistä loihdittiin nykyään gourmet-herkkuna tunnettu tripas á moda do Porto.
Kiipeä katua pitkin tai kulje teleférico-köysiradalla sillan ylätasanteelle, ihaile maisemaa lintuperspektiivistä.

Ei huippaa yhtään, eihän? Sillan ylätasanne on noin 40 metrin korkeudessa, ja metrot suhauttelevat kellot kilisten jalankulkijoiden vieressä.

Jos puhtia vielä riittää, kiipeä 240 askelmaa Clérigosin torniin (sijaitsee sillan ylätasanteelta nähden vastakkaisella mäellä), joka on yksi Porton tunnusmonumenteista. Tornista avautuu huikeat näköalat Porton ja Vila Nova de Gaian yli aina vuorille ja merelle asti.Siinä Porton kierros tältä erää. Palaamme sinne vielä!P.S. Ensi viikolla piipahdamme puutarhaan ja eiköhän värkkäillä jotain käsityötäkin. Yritetään ainakin, sillä viime päivinä inspis on ollut ihan toisaalla.Kuvat: © Casa Viva

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti