keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Passion ja muita kivoja kukkia

Intohimona passion. 
Maanantaina meitä riepotteli sellainen myrsky, ettei talvellakaan niin kovaa tuullut. Säästyimme onneksi pahemmilta vahingoilta, vain kiivipuiden oksat katkeilivat, joten ehkä jäämme tänä vuonna satoa vaille. Toissavuonna kiivejä tulikin niin paljon, että selkä vääränä kannoin niitä vintille kypsymään. Ja sitten kompostiin, sillä emme millään pystyneet syömään niitä kaikkia.

Kuvasta näkee miten suuri merkitys on auringolla.
Varjoisassa paikassa kasvava köynnös on
paljon kitukasvuisempi kuin auringossa oleva siskonsa. 
Tuuli romautti alas kaksi passionhedelmäköynnöstä, jotka kasvavat länteen päin olevalla pihamuurin pätkällä. Isäntä nosteli oksat taas ylös eilen. Istutin nämä toissakesänä torilta ostetuista taimista, ja kitkuttaen ne viime kesänä kasvoivat ja tekivät loppusyksystä jopa pari hedelmää. Tänä vuonna ne ovat lähteneet hyvään alkuun, ja ensimmäiset kukat bongasin nyt. Kauniita, eikö vaan? Vesi kielellä odotan jo passionhedelmäpiirakkaa!

Passionin saa muuten kasvamaan myös sisällä ruukussa. Kokeilin Suomessa asuessani. On nopeakasvuinen, täällä jopa rikkaruohoksi mielletty kasvi.
Iirikset selvisivät myyrien hampaista ja kukkivat komeasti. Reilu vuosi sitten kylvin muurin viereen jotain unikontapaista, heleänoranssia kukkaa. Se alkoi kukkia toukokuussa ja kukki pakkasille asti. Kerran leikkasin ne alas kesän aikana. Jätin kokeeksi muutaman kasvin talven yli sijoilleen. Ne selvisivät pikkuhalloista ja alkoivat kukkia huhtikuussa. Sopivat muuten hyvin iiriksien kanssa. Tämähän toki oli ihan suunniteltu juttu laittaa ne vierekkäin kasvamaan. Oli oli.

Freesiat ovat kauniita ja tuoksuvat ihanalle. Käyn niitä nuuhkimassa aina joutessani. Tänä vuonna ne jäivät ihan goivojen jalkoihin. Niille pitää siis etsiä parempi paikka, mutta mistä? Goivot ovat vallanneet kaikki muurinvierustat.

Vilautin pari viikkoa sitten vielä pamppuvaiheessa ollutta yllätyskukkaa, jonka avautumista seurattiin päivä päivältä Casa Vivan facebook-sivulla viikon verran. Tähkämäisestä kukasta avautui ensimmäinen, ja sen jälkeen kasvi onkin vetänyt henkeä ja kerännyt voimia seuraavaan ponnistukseen. Seuraan tilannetta, ja kunhan uusia kukkia avautuu, laitan kuvia facebookiin. Sitten arvuutellaan mikä kasvi on kyseessä.

P.S. Tänään haen kasvimaasta ekat salaatinlehdet. Appelsiinipuut kukkivat ja tuoksu on huumaava ja hurmaava. Näistä ja muista hedelmätarhan kuulumisista lähipäivinä.
Yllätyskukka kahdeksantena päivänä. 


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti