sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Casa Vivan Kiusaus

Yksi portugalilaisten suosikkiruuista on bacalhau com natas, joka kovasti muistuttaa suomalaisille tuttua Janssonin kiusausta. Tämä portugalilainen versio perunoista, kalasta ja kermasta on vaan paljon suuritöisempi: suolakuivatut turskasiivut liotetaan maidossa, kuutioidut perunat keitetään öljyssä, koko hoito laitetaan uunivuokaan, päälle bechamel-kastiketta ja sitten uuniin. Näin Isäntä sen kerran teki, oli hurjan hyvää ja jokseenkin heviä, mutta meillehän se sopii, sillä työ pitää linjoista huolta.

Yhtenä iltana Emäntä oli illallisvuorossa Isännän ollessa heinätöissä. Näin syntyi Casa Vivan Kiusaus, portugalilaisen ja suomalaisen perinneruuan mehevä yhdistelmä:

Casa Vivan Kiusaus: 

800 g - 1 kg perunoita
300-400 g turskasiivuja liotettuina vedessä (1-2 pv välillä vettä vaihtaen)
1 iso sipuli silputtuna
500 g tölkki valmista bechamel-kastiketta
loraus kermaa tai maitoa
suolaa
(valkopippuria)
persiljaa koristeluun

Kuori perunat ja suikaloi ne monitoimikoneen isoimmalla terällä. Pienennä kalasiivuja hieman, mutta ei liian pieniksi, muuten ne "katoavat". Sekoita perunasuikaleet, sipuli ja kalasiivut, lisää suolaa (ja valkopippuria), laita seos matalaan uunivuokaan. Kaada päälle bechamel-kastike ja vielä vähän kermaa tai maitoa.

Paista 200-asteisessa uunissa kypsäksi, noin 50-60 minuuttia. Jos kiusaus uhkaa ruskistua liikaa, laita päälle alumiinifoliota.

Koristele silputulla persiljalla ja tarjoile salaatin kanssa. Tässäpä kalaruoka joka ei maistu liikaa kalalle.

P.S. Kasvimaalla salaatit ovat suorastaan riehaantuneet kasvuun. Ensimmäiset mansikat on poimittu ja kesäkurpitsoissa on pienet pesäpallomailan alut. Lupaavalta näyttää!

3 kommenttia :

  1. Herkku kiusauksen teit! Saako bechamel-kastiketta Suomesta? Mitäpä aineita kastike sisältää? :)

    VastaaPoista
  2. No vähän noloo! Ensin kysyin ja sit googletin kastikkeen. Valkokastike?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, valkokastike. Olin jo unohtanut suomenkielisen nimen (se on noloo!). Siis sama mitä laitetaan lasagneen. Muistelen nähneeni sitä Suomessakin valmiina maitotiskissä, mutta helppo se on tehdä itsekin.

      Poista