maanantai 29. kesäkuuta 2015

Chilihillolla suu makiaksi ja tuliseksi

Tässä vain pieni osa hilloaineksista. 
Casa Vivan chilipensaissa chilit vasta kasvavat ja kypsyvät, joten toin Suomen reissulta "muutaman" chilin tehdäkseni chilihilloa.

Chilihillo on loistava lisuke friteeratuille ja/tai paneroiduille ruuille, käy hyvin myös maustamaan riisiruokia ja grillattua lihaa tai kanaa. Tai kokeilepa sipaista paahdettua maalaisleipää chilihillolla, päälle vähän ilmakuivattua kinkkua, ja väli- tai alkupala on valmis.

Kohta alkaa porisemaan.
Chilihillo on helppo tehdä ja se säilyy pitkään. Jollei tule syötyä sitä ensin. Todennäköisesti tulee.

Näin teet chilihilloa: 

300 g chilejä haluamissasi väreissä
3-5 dl sokeria
(hunajaa)
loraus vettä
liraus omenaviinietikkaa

Pese chilit. Paloittele ne kattilaan, tässä oiva työkalu on ihan tavalliset keittiösakset. Toki terävä veitsikin käy. Pienempiä paloja saat kun leikkaat chilin halki ennen pätkimistä.

Tämä riittää noin vuodeksi. Ehkä.
Lisää kattilaan sokeri ja vettä sen verran, että chilit melkein peittyvät. Kuumenna ja sekoittele sokeria hyvin kunnes se liukenee. Osan sokerista voi korvata hunajalla.

Anna chilihillon porista puolisen tuntia. Lisää loppuvaiheessa liraus etikkaa ja anna kiehua vielä hetki.

Purkita chilihillo puhtaisiin purkkeihin, sulje kannet hyvin. Säilytä jäähtynyt hillo jääkaapissa. Käytä aluksi harkiten! Chilien tulisuus riippuu lajista.


P.S. Hedelmätarhalla kypsyvät nyt persikat. Emäntä aikoo syödä niitä joka päivä saadakseen persikkaposket! Jollei onnistu, niin siirrytään seuraavaksi luumuihin.


2 kommenttia :

  1. Tästä hillosta tuli yllättävän kesyä. Viimeksi käytin habanero-chiliä, ja siinä oli aika kivasti potkua... Myös meidän omissa pikkuchileissä on tulisuutta vähän turhankin paljon. Lieskat lentää :-D

    VastaaPoista