keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Oi São João!

Ennen grillausta perkaamattomat sardiinit on maustettu
merisuolalla. Halsteria käännetään ahkerasti,
etteivät kalat ruskistu liikaa. 
Eilen vietettiin juhannusta, São Joãon eli Johannes-pyhimyksen juhlaa osassa Portugalia, myös täällä Casa Vivan kotiseuduilla. Lähdimme Isännän kanssa jo aamutuimaan lähimpään markettiin ostamaan sardiineja, jotka grillattuina ovat S. Joãon "must". Jonoa oli kuten jouluna kuivatun turskan ostajia, ja jouduimme odottamaan vuoroamme melkein puoli tuntia, siitäkin huolimatta että kalatiskillä fisut vain pussitettiin eikä mitään tarvinnut perata.

Illansuussa Isäntä grillasi sardiinit täysin kierrätysmateriaaleista tehdyssä grillissä. En paljasta sitä sen enempää, sillä se ei ole järin kaunis. Toimiva se kuitenkin on.

Grillikylki on paloiteltu luiden väliltä. Mausteena pelkkää
merisuolaa. Syödään sormin. 
Alkupaloiksi pistelimme poskeen grillikylkeä ja kokonaisena grillattua chouriço-makkaraa. Sardiinien kanssa söimme maissijauhoista tehtyä broa-leipää, paprikasalaattia ja kuorittuina ja viipaloituina keitettyjä uusia perunoita. Monet syövät sardiinien jälkeen caldo verdeä, perunoista ja kaalista tehtyä keittoa.

Sardiineja ja perunoita jäi yli, joten tämän päivän kevyenä lounaana oli peruna-sardiinisalaattia tavallisen perussalaatin ohella. Illalla syödään sitten taas vähän hevimmin.

Paprikasalaatti: 

2 isoa, vihreää paprikaa
loraus oliiviöljyä
liraus valkoviinietikkaa
ripaus suolaa

Sardiinitkin syödään sormin. Sen kun vaan haukataan
broa-leivän päällä makaavaa kalaa, ken niin osaa.
Grillattu paprika on maukasta ja makeaa.
Juhlapäivien lautaset ovat portugalilaisen Vista Alegren
tehtaan tuotantoa ja niillä on jo ikää. 
Grillaa pestyt, kokonaiset paprikat kuumassa grillissä niin, että niiden kuori mustuu ja alkaa hilseillä. Upota paprikat kylmään veteen ja poista kuori. Käytä tarvittaessa veistä apuna. Poista kuorituista paprikoista siemenkota ja viipaloi ne pituussuunnassa vajaan sentin levyisiksi suikaleiksi. Laita suikaleet kulhoon, lorauta päälle oliiviöljyä ja lirauta vähän valkoviinietikkaa, ripauta sekaan myös vähän suolaa. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä. Tarjoile grillattujen sardiinien kanssa tai lisukkeena muille ruuille. Paprikasuikaleet antavat makua myös erilaisille ruokaisille salaateille.

Ah, sardiineja, sardinhas!
Jollei sinulla ole mahdollisuutta grillata paprikoita, kuoret voi poistaa myös uunissa: kääri kukin paprika alumiinifolioon ja laita ne parisataa-asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi. Avaa kääröt ja upota paprikat kylmään veteen. Jatka sen jälkeen em. ohjeen mukaisesti.

Jollei marketista, torin kalamyyjältä tai kalakaupasta satu löytymään tuoreita sardiineja, mikä on aika todennäköistä ainakin Suomessa, niin myös muikut käyvät. Miksei silakatkin.

P.S. Ehkä ensi vuonna kerron lisää S. Joãon juhlintaan liittyvistä perinteistä; valkosipulinkukinnoista ja vasaranpamputuksista...

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti