lauantai 10. lokakuuta 2015

Muheva viikunapiiras

Taikina saa unissa hiukan väriä.
Vesi nousee kielelle jo katsellessa!
Casa Vivan ainukainen viikunapuu putkautteli roppakaupalla hedelmiä tänä kesänä. Kahdesti tein niistä hilloa hunajan kanssa (en tiedä onko se hyvä yhdistelmä, maistellaan joku päivä), niitä on syöty tuoreeltaan ja jälkiruokana, muun muassa piiraissa sekä omenoiden kanssa että ilman. Ja on muuten herkullista!

Alkuperäistä pohjataikinan ohjetta muokkasin vähän, ja pohjasta tuli supermuheva. Makua antaa ruisjauho, jonka ansiosta tämä piiras tuntuu jopa terveelliseltä. Ohje on peräisin K-ruoka -sivustolta ja alun perin se on tarkoitettu raparperiruukkujen tekoon. Täytteeksi käy kuitenkin melkein mikä vaan kosteahko hedelmä, marja tai hillo, sillä pohja pitää kuosinsa vettymättä. Kannattaa pistää ohje talteen!

Muheva viikunapiiras

Matala, laakea vuoka. Pinnalle vähän kanelia ja voinokareita.
Pohja:
150 g juoksevaa leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
10-20 (riippuu koosta) kypsähköä viikunaa
(2-3 omenaa)
kanelia
voinokareita

Vatkaa rasva ja sokeri. Lisää muna edelleen vatkaten. Sekoita loput kuivat aineet keskenään, lisää taikinaan. Siirrä taikina kylmään tai jollei aika riitä, painele se heti jauhotetuin käsin tai lusikan avulla voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Taikina on aika löysää, ripottele päälle jauhoja jotta se on helpompi levittää vuokaan.

Pese ja paloittele viikunat lohkoiksi. Kuori ja viipaloi omenat, jos laitat niitäkin. Levitä hedelmät piirastaikinan päälle, ripottele päälle kanelia ja laita muutama nokare voita.

Paista piirasta 200 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes taikina alkaa saada väriä. Anna jäähtyä hetken aikaa. Tarjoile piiras kermavaahdon, vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Koita olla syömättä kaikkea kerralla, jotta jää vähän seuraavallekin päivälle.

P.S. Viikunakausi alkaa olla lopuillaan. Seuraavaksi odotellaan mandariinien ja appelsiinien kypsymistä. Niin ja kiivien!

Näitkö jo nämä? 



Sallittu hedelmä - ihana viikuna












Piri piri eli chili



Himoittavan hyvä passionhedelmäpiiras




2 kommenttia :

  1. Viikuna on minulle täysin outo hedelmä. Kerran söin ravintolassa jälkiruuaksi viikunoita, jotka oli valmistettu uuniomenoiden tapaan. Hyvää oli, niin varmasti myös tuo piirakka :)

    VastaaPoista
  2. Tuoreita viikunoita on vähän tarjolla Suomessa, varmaankin siksi kun ne pitää syödä aika pian poimimisen jälkeen eli eivät kestä kuljetusta. Sääli, sillä ne ovat todella hyviä. Piiraassa viikunat voi hyvin korvata omenilla tai muilla hedelmillä. Pohja on tosi maukas :-)

    VastaaPoista