tiistai 28. kesäkuuta 2016

Hame piti tehdä, tulikin toppi

Piti tehdä samanlainen perushame kuin tämä
valkoisesta pellavasta ommeltu... 
Totesin eilen, että puhtaat hameet alkavat loppua, eikä pyykkiä ole vielä niin paljoa että kannattaisi laittaa kone pyörimään. Luonnollinen ratkaisu tilanteeseen on tietenkin ommella uusi hamonen.

Kaivelin esiin luotettavan perushaameen kaavani ja pistin leikaten keveää puuvillakangasta, joka on jo vuosia lojunut pinossa odottamassa vuoroaan. Katselin sitten etu- ja takakappaletta sillä silmällä, että näyttääpä kapoisalta. Sitä kun on vuosien mittaan silmä harjaantunut omaan vaatekokoon.

Katsoin piirtämääni kaavaa uudestaan. No voi sun rähmäkäpälä ja pari muuta nelijalkaisen ystävämme anatomista osaa. Olinkin käyttänyt jonkin puseron perusteella piirtämääni hihattoman topin kaavaa, josta en ollut vielä edes ommellut mitään. Ilmankos kaavassa ei näkynyt neulanreikiä. Ihan se näytti hameenpuolikkaan puolikkaalta.

... mutta kaava olikin tällaiselle topille. 
No, tarpeen vaatiessa muutetaan suunnitelmia, ja päätin ommella vihdoin sen topin, jollaista en ollut aiemmin saanut aikaiseksi. Tein sitten vielä toisenkin, sillä olin leikannut samasta kankaasta myös vuoren hametta varten, ja parantelin samalla mallia. Nyt minulla on kaksi uutta toppia helteille!

Näin ompelin topin: 

Kaavan yläreunan leveys on 16 cm ja alareunan 26 cm sekä pituus 52 cm (vaatekoko noin 36). Kädentiet ulottuvat noin 20 cm:n päähän yläreunasta ja siihen asti kaava on viisto ja kädentiestä alaspäin suora. Tosihelppo kaava siis. Kangasta leikataan 2 kpl kankaantaitetta vasten. Etu- ja takakappaleet ovat siis samanlaisia.

Käänsin ensin  kädentiet kapeille päärmeille ja ompelin suoran ompeleen. Huolittelin yläreunat siksakilla ja käänsin ne noin 1,5 cm päärmeelle. Ompelin sivusaumat huolitelevalla ompeleella. Käänsin helmaan noin 1 cm päärmeen ja tikkasin siihen harmaalla langalla lehdykäiskuviota. Miksi? No, ei ollut helmaosan sävyistä lankaa, joten jos ei ommelta voi häivyttää, antaa sen näkyä kunnolla.

Ja tämä rähmäkäpälä on syy
miksi tarvitsen paljon hameita... 
Lopuksi leikkasin koko kankaan leveydeltä (150 cm) noin 3 cm kapean kaistaleen, jonka taittelin ja ompelin nauhaksi. Nauha pujotetaan topin yläreunojen nauhakujiin, kiskaistaan toppi päälle ja poimutellaan edestä ja takaa sopivaksi sekä solmitaan nauha rusettiin.

Koko hommaan meni alle tunti, enkä ole edes mikään etevä ompelija.

Mutta se hame, se vielä puuttuu...

P.S. Muistathan, että Casa Vivan romanttinen kesäjatkis alkaa heti heinäkuun alussa! Harmiton hömppätarina vie lukijat aurinkotuolimatkalle kuumaan Andalusiaan. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti