lauantai 25. huhtikuuta 2015

Kasvimaalla kuhisee

Kasvukautta riittää Portugalissa ympäri vuoden, tosin lajit ja kasvuvauhti vaihtelevat vuodenajan mukaan. Keväällä laitetaan pitkälti samoja kasveja kuin Suomessakin, vähän aikaisemmin vaan. Satokausikin alkaa siten aiemmin. Runsas valo, lämpö ja kosteus saavat kasvimaan suorastaan kuhisemaan elämää jo nyt!

Salaatin, kaalien ja papujen tyvelle ripottelin kananmunankuorimurskaa siinä toivossa, että kotilot ja etanat eivät pääse nassuttamaan taimia. No, kurkkuihin on käyty käsiksi, muut ovat pääosin hyvässä kasvussa. Salaattia pääsemme korjaamaan jo ensi viikolla. Salaatitkin on istutettu pieninä, noin neljän lehden taimina.Istukassipuleissa on jo ostaessa juuristo, pieni sipulinnysä ja varsia. Ne istutettiin syvälle multaan ja varret leikattiin muutaman sentin pätkiksi, jotta juuristo vahvistuisi. Noin kolmessa viikossa varret ovat saaneet lisää pituutta ja vahvuutta.

Mansikoissa on pienet raakileet.
Nämä pinaatit olivat ilmestyneet itsestään yhteen kukkaruukkuun. Ne siirrettiin omaan plänttiinsä, ja ne lähtevät tästä hiljalleen luikertelemaan ja leviämään varsiensa kautta. Viereen on kylvetty Suomessa tutumpaa pensasmaista pinaattia ja hernettä.
Kirsikkatomaatit istutin pihalle muurin viereen. Siellä näkyy jo pientä kukkaa, mutta nyt hiirenketaleet mylläävät juuristossa. Pumppasimme yhtenä iltana käytävistöön vettä, joten odotellaan olisiko hiiret saatu sillä konstilla pois päiviltä. Pihalla olevien koirien vuoksi rotanmyrkky on pannassa.


Aina ei voi onnistua. Vessapaperihylsyihin kylvetyt miniauringonkukat jäivät tosi mineiksi. Nakkasin veks.
Taustalla kanojen kesämöksä. Kanoilla on vielä vähän ruopimista koko hedelmätarhan heinikon siistimiseksi.

Ja se taannoin lupaamani laventelipistokas... kyllä siinä näyttäisi olevan uusia lehdenalkuja, mutta kun koiranpentu nyhti yhden pistokkaan irti, niin ei siinä mitään juuria näkynyt. Kasvavatkohan lehdet pelkällä pyhällä hengellä...?


P.S. Casa Vivan facebook-sivulla voit seurata päivä päivältä miten tämä yllätyskasvi avautuu. Huomenna siellä on luvassa uusi kuva.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti