torstai 2. huhtikuuta 2015

Kasvimaan kevätpuuhat

Kasvimaalla kokoa 10x2 m, lisäksi
on kaksi erillistä pienempää aluetta.
Casa Vivan pihalla ja hedelmätarhassa alkaa näkyä selviä kevään merkkejä. Ollessani flunssassa pisti Isäntä rukiiset ranteensa töihin ja käänsi kasvimaan ja erotteli enimmät rikkaruohot pois. Toivuttuani vähän kuskasimme kasvimaalle naudanlannan ja oljen hyvinmaatunutta sekoitusta, ja Isäntä sekoitti sen tomuiseen maahan. Toivottavasti kasvimaalla riehuneet myyrät nyrpistävät nyt nenäänsä ja painelevat muualle, mieluummin naapurin puolelle.

Kasvimaanpuoliskolle levitimme 10x1 metrin pätkän mustaa muovikangasta, jonka pitäisi estää rikkaruohojen valloilleen pääsy. Viime vuonnahan kasvimaa tuotti enemmän syötävää vuohille&lampaille kuin meille itsellemme. Taimia varten leikataan reiät, ja kastelu sujuu samasta reiästä. Kesä näyttää miten hyvin kangas toimii.
Isäntä leikkasi taimille siistit rivit. 

Kävimme taimitarhalla ostamassa valmiita taimia:

4 pimentos padrão (pieni vihreä paprika, joita paistetaan oliiviöljyssä valkosipulin kera)
4 vihreää paprikaa
20 lehtisalaattia
4 tomaattia coração de boi ("härän sydän", iiisoksi kasvava maukas tomaatti)
10 portugalilaista kaalia
3 kurkkua
3 kesäkurpitsaa
1 ruukkukorianteri

Nämä taimet maksoivat yhteensä 7,70 euroa, josta korianterin osuus oli 1,50. Lisäksi kasvimaalle siirrettiin kahvinsuodatinpusseihin kylvämäni avomaankurkut - pussit olivat jo hajoamispisteessä - sekä muutama yhteen kukkaruukkuun ilmestynyt pinaatintaimi.

Kompostin alta kaivettuun multaan on hyvä kylvää.
Huomenna tuon torilta lisää taimia. Suunnitelmissa on istuttaa vielä ainakin sipulia ja kirsikkatomaattia, mutta täytyy jättää tilaa myös heräteostoksille.


P.S. Tulossa pian: kevätkukkien loistoa pihalla ja mausteisia värejä lankoihin kotikonstein.

Appelsiinipuusta voi noukkia
välipalaa. Ne ovat nyt parhaimmillaan.

4 kommenttia :

 1. Ooh, miten onnekas oletkaan saadessasi napata omasta puusta tuoreita appelsiineja! Täällä Suomessa ainoat puutarhan kevätpuuhat tällä hetkellä on potkia maata ja odottaa koska maa sulaa että voi jotakin istuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä :-) Kasvukausi on täällä pitkä, ja tekemistä sen mukaisesti (huh). Tänään haettiin lisää taimia. Kyllä se maa siellä Suomessakin sulaa vielä :-)

   Poista
  2. Voi kuolaus noita appelsiineja. Täällä ne on ihan kamalia.

   Poista
  3. Nyt ne vaan pääsi jo loppumaan :-( Tein aika paljon hilloa kun ajattelin että ropisevat puusta pois. Ne on kyllä parempia tuoreina kuin hillottuina...

   Poista