keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Casa Vivan Porto-tärpit, osa 2: vierailu portviinikellariin

Aloitimme jokin aika sitten pienen minisarjan, jossa kerrotaan ihanan Porton nähtävyyksistä ja muista oleellisista asioista. Ensimmäisessä osassa teimme pienen näköalakierroksen Dourojoen rannalta toiselle. Tässä osassa käväistään portviinikellarissa. Tiesitkö, että niitä on kaikkiaan kolmisenkymmentä ja mikään niistä ei sijaitse Portossa vaan naapurikaupunki Vila Nova de Gaiassa, joen vastakkaisella puolella?


Portviinibrändeistä tunnetuimpia on Sandeman, ja opastetut kierrokset sen viinikellareihin ovatkin suosittuja. Puolen tunnin kierroksen aikana kerrotaan eri portviinityypeistä (ruby, tawny ja white) ja niiden eroista, portviinin valmistuksesta ja tutustutaan myös sen historiaan. Kierrokseen sisältyy lyhyt videoesitys, jossa nähdään huikeita maisemia Dourojoen varrelta, missä viinitilat varsinaisesti sijaitsevat. Lopuksi maistellaan portviinejä.

Tuollaisesta tynnyristä (port. pipa) saisi hyvän saunan
Casa Vivan pihalle...
Portviini mielletään yleensä aperitiiviksi, mutta jotkut niistä sopivat hyvin myös jälkiruokien, kuten täyteläisten juustojen kanssa (katso tästä: Romeo ja Julia). Casa Vivassa portviiniä käytetään ruuanlaittoon, esimerkiksi jälkiruokiin (katso tästä: Juopot päärynät). Kuivakakkujen rusinat liotetaan portviinissä, ja leipurilla on ilo siemaista se pieni tilkka, mikä janoisilta rusinoilta jää.





Sandemanin tunnusmerkki on siluettikuva Donista, portviinilasia käsissään pitelevästä miehestä, jolla on yllään portugalilaisten opiskelijoiden viitta ja espanjalaisten hevosmiesten lierihattu. Alkuperäisen, ranskalaistyylisen julisteen suunnitteli skotti George Massiot Brown vuonna 1928, ja se oli tiettävästi ensimmäinen viinimainos.

Tämänkaltaisia "tammipipoja" löytyi
Casa Vivankin vintiltä. 
Sandemanin portviinikellareiden yhteydessä on pieni museo, jossa voi tutustua portviinin valmistuksen historiaan ja muun muassa upeisiin, vanhoihin mainosjulisteisiin. Museoon on vapaa pääsy.








Portviinilasi on pieni ja tulppaanin muotoinen. Viinin aromit pääsevät oikeuksiinsa. Jopa kuivimmat valkoiset portviinit ovat hieman makeita, makeampia kuin espanjalaiset sherry-serkkunsa.

Useimpiin portviinikellareihin järjestetään opastettuja kierroksia mm. englanniksi. Jokaisen Portossa vierailevan kannattaa sisällyttää ohjelmaansa käynti ainakin yhdellä kellarilla - ei niinkään niiden viinien vuoksi vaan siksi, koska portviini on tärkeä osa Porton historiaa ja nykypäivää.


P.S. Muistathan nauttia portviiniä, ihan kuten muitakin, kohtuudella, aromeita arvostaen!

2 kommenttia :

  1. Kiva postaus! Tuli portviinikin tutummaksi. Todella mukava tutustua elämään pohjois Portugalissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täällä kannattaa ehdottomasti tulla käymään. Porto on tällä hetkellä yksi Euroopan suosituimpia kaupunkikohteita, ja sitä paitsi kaunis, sympaattinen ja suomalaiselle kukkarolle lempeä :-)

      Poista