maanantai 13. kesäkuuta 2016

Pannulla paistetut lohkoperunat

Pihviä luvassa, mutta mitä lisukkeeksi? Ranskalaisissa perunoissa on hirveä homma, käry ja rasvamäärä, uunipotut vievät paljon aikaa ja riisiä syödään muutenkin. No, tehdään pannulla paistettuja lohkoperunoita. Jauhoisesta perunalajikkeesta valmistettuna niistä tulee muhevia ja maukkaita, ja rasvan määrän päätät sinä. Puikulaperunat soveltuvat tähän todella hyvin, ja ne kypsyvät nopeasti.

Huom. tarvitset kannellisen paistinpannun/-kasarin, mielellään sellainen jossa on tarttumaton pinta.

Pannulla paistetut lohkoperunat

3-4 keskikokoista perunaa per ruokailija
loraus oliiviöljyä
muutama nokare voita tai paistamiseen soveltuvaa margariinia
reipas loraus vettä
suolaa
(valkosipulia silputtuna, yrttejä...)

Kuori perunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Liota niitä hetki kylmässä vedessä. Valuta vesi pois ja kuivaa perunalohkot hyvin.

Kuumenna tilavassa paistinpannussa öljy ja voi. Lisää kuivatut perunalohkot ja pyörittele niitä niin, että rasva leviää niihin tasaisesti. Lisää vähän suolaa. Paista, välillä käännellen, pannulla muutama minuutti, kunnes lohkot alkavat "hikoilla". Lisää loraus vettä ja pistä kansi päälle.

Hauduttele perunat miedolla lämmöllä lähes kypsiksi kannen alla, noin 20 minuuttia, välillä lastalla käännellen. Turha toivo, että ne ruskistuisivat tasaisesti joka puolelta, eikä se ole tarpeenkaan. Varo polttamasta niitä. Jos niin uhkaa käydä, lisää vähän vettä. Perunat kypsyvät osittain höyryttämällä.

Loppuvaiheessa poista kansi ja lisää lämpöä ja ruskistele vielä vähän. Tarkista kypsyys tikulla tai ihan vaan maistamalla.

Voit lisätä perunoihin valkosipulia, salviaa, rosmariinia... mitä vaan mieli tekee.

Tarjoile pihvien kera ja naati!

P.S. Jos joku hämmästelee sitä, että tässä annoksessa kasvikset loistavat, nimittäin poissaolollaan, niin söimme jo lounaaksi ruokaisaa salaattia. Eiköhän päivän vihanneskiintiö tullut kuitattua sillä.

2 kommenttia :

  1. Olen tehnyt lohkoperunoita vain esikeitetyistä perunoista. Täytyypä ottaa tämä liotuskonsti käytttöön. Näyttää herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla, tällä saa mehevän lisukkeen helposti ja aika vähällä rasvalla. Käytämme Rosamundan tapaista jauhoista perunaa, sillä se muhenee mukavasti.

      Poista