maanantai 9. toukokuuta 2016

Mausteinen kana padassa

Casa Vivassa syödään kanaa eli broileria (port. frango) keskimäärin kerran viikossa. Tai kahdesti, jos ekasta kerrasta jää yli. Useimmiten laitetaan ihan perusuunikanaa tai sitten kanapalat paistetaan pannulla, nam kuinka hyvää, mutta ei niin kauhean terveellistä. Välillä kaipaa vaihtelua, joten nyt laitettiin kana pataan ja mausteita sekaan. 

Useimmiten kana ostetaan kokonaisena ja paloitellaan se kotona. Katsotaan joku kerta miten se tapahtuu. Luineen ja nahkoineen kypsennetty kana, siis broileri, on kuitenkin kaikkein maukkainta, joskin hiukan työlästä syödä. Ei se mitään, ei elämä eikä varsinkaan syöminen saa sentään liian helppoa olla, eihän? 

Emäntä saa siivet. Joka kerta.
Mausteinen kana padassa

1 kokonainen, maustamaton broileri
1 sipuli suikaleina
2 valkosipulinkynttä pilkottuina
1 - 1½ dl kuivaa valkoviiniä
tilkka oliiviöljyä
n. 1 tl karkeaa suolaa
1 tl currya
1 tl jauhettua korianteria
½ tl kuminansiemeniä
½ tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl jauhettua neilikkaa
muutama kardemummansiemen

Paloittele broileri. Kuumenna oliiviöljy padassa ja ruskista kanapalat tosi kevyesti. Ei tarvitse paistaa. Lisää loppuvaiheessa sipuli ja valkosipuli ja pyörittele vielä hetki. Lisää sitten valkoviini ja mausteet ja sekoita hyvin. Pistä kansi päälle ja anna hautua kymmenisen minuuttia. Kääntele palat toisinpäin ja jatka haudutusta. Käännä vielä kerran tai kaksi ja hauduttele kaikkiaan ainakin puolisen tuntia. Kokeile kypsyyttä tikulla paksuimmasta palasta: jos neste on kirkasta, on kana kypsää. Jos neste on vaaleaa tai punervaa, jatka kypsentämistä. Jos nestettä ei näy niin aika ihme, sillä siinä tapauksessa kana on jo kuivaa. 

Tarjoile kuivaksi keitetyn riisin ja salaatin kera. No, meillä ei ollut salaattia edes kuvausrekvisiitaksi, mutta viikon tai parin kuluttua sitä syödään jo närästykseen asti. Huhtikuun alussa istutetut salaatintaimet ovat nimittäin viime päivien lämmön ja sateiden myötä venähtäneet kokoa. 

Jos et raaski laittaa ruokaan valkoviiniä, ei mikään estä kokeilemasta tähän omenamehua tai vaikka kuivaa siideriä. 

P.S. Viime päivinä Singerini on laulaa rallatellut kauppakasseja. Miksi, siitä lisää heti kun keli sallii tuotosten kuvaamisen ulkona. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti