keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Pihalla pieni saari. Ja käärmeitä.

Kesä - ainakin suomalaisten kriteerien mukaan - on saapunut vihdoin Portugaliin. Aurinko on paistellut aamusta iltaan, ilma on kuivunut talven sateiden jälkeen, ja luonto on hurahtanut kasvun huumaan.

Casa Vivan Emäntäkin on hurahtanut, nimittäin puutarhahommiin. Kovin paljoa en uusia juttuja istuta, sillä oikeasti en jaksa kauheasti kastella, mutta jotain pientä kuitenkin. Esimerkiksi freesioille piti saada parempi paikka, sillä pihamuurin vieressä ne jäivät jotenkin paitsioon.

Pihalla oli yksinäisen näköinen palmupuu. Tuumin, että sen ympärille voisi tehdä luonnonkivillä kukkapenkin ja siirtää freesiat siihen. Ryhdyin tuumasta toimeen ja valmista tuli pian. Kivet hain laitumelta.

Tulin sitten vaan siihen tulokseen, etteivät freesiat ja palmu oikein sovi yhteen. Piti keksiä jotain muuta. Sitä ennen ruokahalu kuitenkin kasvoi, ja esitin Isännälle, että laajennan kukkapenkkiä ja istutetaan siihen jotain muutakin. Havainnollistin suunnitelmaa asettelemalla kivet aiottuun muotoon. Suunnitelma sai hyväksynnän.

Laajensin kukkapenkkiä läheiseen atsaleaan asti, ja seurakseen se ja palmu saivat jonkin hurjasti kasvavan mehikasvin ja laventelin. Mutta voisihan siihen ympärille istuttaa vielä jotain pientä, odotellessa puskien kasvamista... Kauempaa katsottuna asetelma palmuineen näyttää pieneltä autiosaarelta. Nurmikon keskellä olevalta, tosin.

Mutta ne freesiat olivat vielä kotia vailla. Päätin tehdä niille toisen kukkapenkin pystyynkuivaneen magnolian kannon ympärille. Ennestään siinä oli jo yksi pensaanalku, ja lisukkeeksi ostin pari daaliaa. Freesian mukulat on nyt piilotettu multaan. Muutama kivi puuttuu vielä. Ne alkavat nimittäin loppua laitumelta mutta ei hätää, kunhan Isäntä kyntää ja kylvää sinne uutta apetta naudoille, löytyy kiviä varmasti lisää. Ja saattaa noita kukkapenkkejäkin ilmestyä pihalle lisää.Pihalla kukkii nyt mm. kaliforniantuliunikot, joita on kylväytynyt itsestään mm. kiveen kaiverretun vesiastian eli pian viereen. Hehkuva väri ja kukkia riittää koko kesäksi.

Kuvassa kukat ovat jo sulkeutumassa yöksi. Aamulla ne taas avautuvat auringon myötä.

Taimikasvatusta varten tein koiranmuonasäkeistä istutussäkkejä. Multaa sisään, teipillä suuaukko kiinni, ja saksilla aukko toiselle puolelle. Säkit ovat muurin päällä, passionköynnöksen suojassa. Pensaspavuista istutin jo isoimmat taimet kasvimaalle. Lisäksi on tulossa avomaankurkkua ja kohta myös keltaista kesäkurpitsaa, sitä kun ei Portugalista saa valmiina taimina.

Tämä lipevä luikertelija löytyi erään kukkaruukun alta. Olisi edes syönyt nuo etanat, mitä sen vierellä näyttää lymyilevän, mutta ei.

Onneksi Portugalissa ei - tietääkseni - ole myrkyllisiä käärmeitä.

Pari päivää sitten koira äkkäsi toisen käärmeen keittiössä. Jippii, kyllä maalla on mukavaa!
P.S. Tässä muuten sunnuntaisen rantakävelylenkin saalis. Meritähti pääsi minimerimaailmaan, kivet pihakatoksen alla olevaan kukkapenkkiin. Vielä pitää muutama reissu tehdä, ennen kuin sitä voi alkaa sanomaan valmiiksi.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti