torstai 6. elokuuta 2015

Kivasti potkiva chilipyree

Keväällä istuttamani chilipensaat ovat tuottaneet satoa mukavasti, tosin ostamastani kolmesta taimesta yksi osoittautui paprikaksi. Chilit eivät ole lähteneet kypsymään ollenkaan, vaan jäävät vihreiksi. Ei se mitään, pidänkin eniten vihreästä chilistä.

Casa Vivassa olen ainoa, joka syö chiliä, joten sitä ei voi laittaa suoraan ruokaan vaan minun pitää lisätä se lautasella. Olenkin tehnyt chilihilloa, joka käy hyvin paneroitujen ruokien ja kana- tai porsaanpihvien kanssa. Makeana se ei kuitenkaan sovi joka ruokaan. Kokeilin nyt tehdä chilipyreetä, jossa onkin niin mukavasti ytyä, että pieni lusikankärjellinen riittää vaikkapa pasta-annokseen.

Näin tehdään chilipyree: 

200 g pieniä chilipalkoja
vajaa ½ dl oliiviöljyä
vajaa ½ dl sokeria
2 tl suolaa

Huuhtele ja viipaloi chilit. Se käy kätevästi esim. saksilla. Laita chilipalat pieneen kattilaan, lisää oliiviöljy, sokeri ja suola. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehua hiljalleen noin 15-20 minuuttia.

Anna seoksen jäähtyä hetken ja hienonna se pyreeksi sauvasekoittimella. Purkita puhtaaseen, kuumennettuun pieneen lasipurkkiin. Tästä määrästä ei tule paljoa, mutta tujuna se on riittoisaa.

Säilytä pyree jääkaapissa. Chilipyree näyttää erehdyttävästi guacamolelta, joten etiketin laittaminen purkin kylkeen voi olla ihan hyvä idea.

Pyreen säilyvyydestä en osaa sanoa vielä. Jos haluaa varmistella, voi lisätä suolan ja sokerinkin määrää ja lisätä vaikka lirauksen etikkaa.

Varoitus: chiliin voi jäädä koukkuun! Se lisää endorfiinin, mielihyvähormonin tuotantoa, ja ennen kuin huomaatkaan, voit kuolata päivittäisen chiliannoksen perään. Toisaalta, ei siinä ole mitään vaarallista, päinvastoin.

P.S. Tulossa tomaattiruokaohjeita. Siitä sattuneesta syystä, että niitä on nyt "aika" paljon...

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti