maanantai 3. elokuuta 2015

Oma minimuseo

Casa Viva on aikoinaan ollut viinitila, ja sitä perua taloon tullessamme löytyi mm. viiniprässi ja puolentusinaa tammitynnyriä, aika madonsyömiä tosin. Tilalla on tehty vinho verdeä, jonka nimi ei viittaa vihreään väriin (verde on suomeksi vihreä) vaan siihen, että viini on nuorta, kypsyttämätöntä. Vinho verdeä on siis sekä valkoista, punaista että roséta, ja parhaimmillaan se on kevyt, raikas kesäviini.

Viiniköynnökset on hävitetty tilalta jo aikaa sitten, mutta joitakin pieniä tarvekaluja ja vanhoja työkaluja vinteiltä löytyi. Putsasimme pölyt niistä ja asettelimme ne pieneksi kokoelmaksi autokatokseen. Nyt meillä on ihan oma, talon historiaan liittyvä minimuseo. Tervetuloa virtuaalikierrokselle!
Vanhojen sahojen puukahvat ovat taatusti ergonomisesti muotoillut ja huolella hiotut. 

Vanhoja sirppejä ei laitettu "museoon". Ne ovat yhä ahkerassa käytössä.


Korkitusvekotin, poria ja rautapainoja.

Tavarat on aseteltu vanhalle lankulle, tietenkin. Lastulevy ei oikein tähän kohtaan sopisi.

Ruosteisia kettinkejä, siivilä ja jotain joiden käyttötarkoituksesta minulla ei ole hajuakaan... toinen näyttää vähän leipälapiolta.Seinälle on ripustettu pari länkeä ja moottorisahan edeltäjä. Ruukkukasveja on joka paikassa, ja ilta-aurinko tavoittaa ne katoksenkin alta.


Pari isoa viinipulloa eivät ole oikeasti vanhoja. Ne vanhat ovat varmassa tallessa olohuoneessa (katso tästä!).


Sisäpihan puolella riittää vielä tekemistä, mutta olen luopunut siitä ajatuksesta, että ison katosalueen alle laittaisi oleskelutilan. Toimivalla maatilalla sille tilalle on muutakin käyttöä. Mutta saisikohan tuonne seinustalle, passionhedelmäköynnösten alle tuumiskelupaikan sitten kun ne vähän tästä kasvavat ja tuuheutuvat...? Palmu (jätti-jukka?) uhkaa muuten painovoimaa, kallistelee, kallistelee, mutta ei vielä ole keikahtanut kumoon.P.S. Yhden pihaportin pieleen on tulossa kivipuutarha mehikasveineen. Vielä tarvitsisi muutamankymmentä pientä sileää rantakiveä...


5 kommenttia :

 1. Olipa antoisa museovisiitti! Kiitos! Mimmosia hevosia viinitiloilla/maatiloilla oli ennenvanhaan töissä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että viihdyit kierroksella :-) Isäntä kertoi, että ennen vanhaan käytettiin maatöissä lehmiä ja härkiä, ihmistyövoiman lisäksi. Ei ole montaa päivää siitä kun näin härän vetämässä heinävankkureita - harvinainen näky tosin.

   Poista
  2. Mielenkiintoista työvoimaa. Miten ihmeellä lehmän ja härän saa opetettua "töihin"?

   Poista
  3. Jaa-a, länget niskaan ja rengas nenään? Ne ovat kyllä fiksuja eläimiä, tunnistavat hoitajansakin, ja niillä on aika tarkka päivärytmi. Härkiä on muuten käytetty täällä myös nuotan vetämiseen merestä rannalle. Nykyään on traktorit...

   Poista
  4. Hih, rengas nenään, no olenhan nähnyt, nyt kolati. Nuotan vetoon, no se on jo aikamoista yhteispeliä, oletan. :)

   Poista