tiistai 18. elokuuta 2015

Pihvitomaattikastike mustekalalle tai ihan vaan kalalle

Sahrami antaa väriä, makua ja tuoksua.... mmmmm.... 
Casa Vivan coração de boi -pihvitomaatit ovat kasvaneet tänä vuonna antaumuksella. Monena päivänä puskista on saanut noukkia pullukoita tomaatteja, joiden on annettu jälkikypsyä keittiössä. Kiirettä saa pitää, sillä ne kypsyvät yllättävän nopeasti. Tomaatteja onkin annettu jo vähän muillekin ja niitä on myös pakastettu kokonaisina. Silloin niistä voi tehdä syksyn mittaan kastikkeita vaikka pota-mustekalalle, jota myydään valmiiksi paloiteltuna. Sen maku on mieto ja ruotoja ei tietenkään ole.

Tomaattikastike käy hyvin myös vaalealle pakastekalalle, kalaa se on sekin. Se sopii myös broileripihvien tai rintafileiden sulostuttajaksi.

Näin tehdään pihvitomaattikastike (2 annosta): 
Mustekalasuikaleet ruskistumassa. 

n. 400-500 g pakastettua mustekalaa
n. 1 kypsä pihvitomaatti (n. 300-400 g)
1 pieni sipuli silputtuna
pätkä kesäkurpitsaa kuutioituna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
sileälehtipersiljaa (käy kurttulehtinenkin)
loraus kuivaa valkoviiniä
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa
ripaus sokeria
hippusellinen sahramia

Sulata mustekala, halkaise palat vähän ohuemmiksi, kuivaa talouspaperilla. Jos käytät pakastekalaa, sulata ja kuivaa fileet.

Ruskista mustekalaa kevyesti oliiviöljyssä. Jos käytät kalaa, ota ruskistetut fileet pois pannusta kastikkeen teon ajaksi, ja lisää ne lopuksi valmiiseen kastikkeeseen lämpenemään hetkeksi. Lisää sipuli ja valkosipuli, pyörittele hetki pannulla. Lisää kesäkurpitsakuutiot. Huuhtele ja paloittele tomaatti, lisää pannulle. Lorauta sekaan valkoviiniä, mausta suolalla, sokerilla ja sahramilla. Sekoita hyvin ja kuumenna. Anna hautua hiljalleen 10-15 minuuttia, mielellään kannen alla. Sekoita välillä.

Koristele silputulla persiljalla ja tarjoile irtonaiseksi keitetyn riisin ja salaatin kera.

Chilin ystävä lisää kastikkeeseen tuoretta chiliä tai chilipyreetä.

Huom: voin välittää espanjalaisvalmisteista sahramia. Pakkauksessa on 4 kpl 0,4 mg pussia jauhettua sahramia, hinta postituskuluineen on 6,50. Puolikkaalla pussillisella maustaa em. mustekala-aterian, kokonaisella puolen litran pullataikinan. Niin ja pussillisella värjää myös noin 100 g (varmaan enemmänkin) villaa kauniin vaaleankeltaiseksi. Laita viestiä osoitteeseen casavivaportugal.pt@gmail.com tai Casa Vivan facebook-sivun kautta!  

P.S. Keittiöosastolla tulossa kielet mykistävä jälkiruoka: passionhedelmätorttu. Niin hyvää ettei sanotuksi saa muuta kuin mmmmmm!

Vilkaise myös näitä: 


Caldeirada de lulas eli lula-mustekalapata


Keitettyä kalaa ja vihanneksia 

1 kommentti :