torstai 10. syyskuuta 2015

Karhunvatukkasmoothie

Makoisat mustat marjat.
Kulho: Vista Alegre.
Portugalissa ei kovin paljoa kasva marjoja, mutta karhunvatukoita löytyy melkein kaikkialta; teiden ja peltojen laidoilta, hylättyjen talojen puutarhoista tai jopa sisältä, metsänreunoista jne. Se on suorastaan hirviö leviämään ja melkein mahdoton raivata pois. Sillä on hurjat, raapivat piikit, jotka saavat aikaan kipeitä naarmuja ja vertavuotavia haavoja.

Mutta se kasvattaa makoisia marjoja, joissa on flavonoideja. Karhunvatukoita on myös nopea poimia, sillä ne ovat isoja, ja samassa oksassa kasvaa monta marjaa. Muutamalla pikaisella poimintareissulla sainkin tarpeeksi syöntimarjoja ja pakkaseen.

Villi karhunvatukka pilaantuu hyvin nopeasti, joten se onkin parhaimmillaan vastapoimittuna tai viimeistään seuraavana päivänä.

Marjoista on tehty mm. piirasta ja kääretorttua, mutta kaikkein parhaimmalta maistui smoothie:

Koristeena kukkiva minttu.
Ovat kivasti sävy-sävyyn.
Millenium-lasi on ostettu Sokoksesta
noin 15 vuotta sitten. 
Karhunvatukkasmoothie

1 dl karhunvatukoita
1,5 dl maustamatonta kreikkalaista jugurttia
vajaa 1 tl vaniljasokeria
loraus maitoa

Laita ainekset sauvavatkaimen omaan kulhoon ja soseuta nopeasti. Nauti hyvin jäähdytettynä. Halutessasi voit lisätä hiukan sokeria.

Yhtä hyvin smoothien voi tehdä vadelmista tai mustikoista, jos niitä sattuu olemaan näppärämmin saatavilla, kuten Suomessa todennäköisesti on.

P.S. Kääk! Ompelukoneeni hajosi. Syöttö ei toimi ollenkaan, syöttölevyt eivät nouse tarpeeksi ylös. Joudun siis kiikuttamaan Singerini korjaamoon. On vähän kädetön olo.


2 kommenttia :

 1. Marjasmoothiet ovatkin herkullisia. Karuhunvatukat ovat harvinaisempia herkkuja meilläpäin.
  Voi harmitus minkä tempun Singerisi teki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kokeilla jos se lähtisi toimimaan öljytipalla tai parilla. Kunhan pääsen kaupunkiin ostamaan sitä ensin. Luulen, että Isännän moottorisahan telaketjuöljy ei käy... :-)

   Poista