perjantai 25. syyskuuta 2015

Paahdetut kastanjat kotikonstein

Kastanjat menossa uuniin. 
Portugalissa kastanjasesonki on alkamaisillaan. Se huipentuu marraskuussa S. Martinhon eli suomeksi kaiketi Pyhän Martinuksen päivään, jolloin kastanjoita on vaan pakko saada, ihan kuten jouluna turskaa. Perinteisesti kastanjat paahdetaan reiällisessä saviruukussa ja hiilillä, mutta niiden valmistus onnistuu ihan hyvin sähköuunissakin.

Casa Vivan hedelmätarhan pieni kastanjapuu on aika kitsas hedelmiensä suhteen, joten yleensä ostamme kastanjat torilta tai kaupasta. Ne maksavat, laadusta riippuen, 2,50 e/kilo ja siitä ylöspäin.

Nämä paahtuivat vähän liikaakin. Pitää siis harjoitella
lisää, ja sehän sopii! 
Ihan tuoreeltaan kastanjat eivät ole parhaimmillaan, vaan niiden pitää antaa kuivua, mielellään auringossa, muutama päivä. Kun kuori antaa painaessa vähän periksi, on kosteutta haihtunut sopivasti.

Näin paahdetaan kastanjat kotikonstein: 

Leikkaa kastanjoiden kuoreen terävällä veitsellä pieni viilto. Se estää kastanjaa "räjähtämästä" kun sisus kuumenee. Laita kastanjat suolapedille uunivuokaan tai -pellille. Kaada päälle vähän vettä, sekoita. Paahda 200-asteisessa uunissa noin tunnin verran. Sekoita ja kääntele välillä.

Kuori lähti helposti. Lautasliina
suojaa kättä kuumalta kastanjalta. 
Kastanjoiden kypsyyttä pitää kokeilla paahtamisen aikana: ota uunista yksi kastanja, riko kuori. Jos se lähtee hyvin irti, kuten myös karvas sisäkuori, on kastanja valmis. Jos se pyristelee vielä vastaan, jatka paahtamista ja kokeile vähän ajan kuluttua uudestaan mutta ole tarkkana; liian kauan paahdetuista kastanjoista tulee kovia ja kuivia.

Syö kastanjat kuumina näin: laita kastanja lautasliinan väliin ja murskaa kuori nyrkillä. Irrota kuoret, myös sisempi kuoriosa, syö. Nam! Kastanjoiden maku on makeahko ja suolainen, aavistuksen verran kanelinen. Kastanjoiden kyytipojaksi sopii täyteläinen punaviini.
Kastanja kasvaa
piikkipallon sisällä.  Pallo
putoaa maahan, se tallataan
rikki ja kastanja poimitaan
talteen. 

P.S. Kastanjoiden kanssa uunissa oli eilen tuoreviikuna-omenapiirakka. Oih tätä makeaa elämää!


2 kommenttia :

  1. Jee. Mä pääsen Portugaliiin lokakuussa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Kadunkulmissa paahdetaan silloin kastanjoita, kannattaa maistaa! :-)

      Poista