keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Sallittu hedelmä - ihana viikuna

Casa Vivan hedelmätarhan kunkku, vanha viikunapuu, putkauttelee nyt hedelmiään tasaiseen tahtiin. Viikuna on jännä puu - se ei varsinaisesti kuki, vaan hedelmänystyt vain putkahtavat oksiin ja alkavat kasvaa. Kukinto taitaa itse asiassa olla hedelmän sisällä. Pampulat alkavat kehittyä keväällä ja kasvavat kesän mittaan. Meidän puumme paras sesonki on nyt syyskuussa.

Kypsät luomuviikunat syödään kuorineen ihan sellaisenaan, terveellisenä jälkiruokana tai välipalana. Ne pesaistaan ja halkaistaan käsin, kurkataan sisälle ettei ole mitään ötiäisiä, ja pistetään poskeen. Ne ovat mainioita myös juustotarjottimella, salaatissa tai grillattuna vaikkapa pihvin lisukkeena. Niistä voi tehdä myös hilloa esimerkiksi hasselpähkinöiden kanssa.

Jotain säilöntätapaa tässä joutunee vielä kokeilemaan, sillä viikunoita on nyt napsittu niin paljon, että kohta niitä putkahtelee puun lisäksi myös korvista, ja eilinen rankkasade taitaa kirjaimellisesti räjäyttää loput hedelmät halki, jollei niitä pian käytetä. Ehkä jonkinlaisen tuoreviikunatortunkin voisi leipaista, hmm hmmm...

P.S. Testasimme Isännän kanssa viikunanlehtien soveltuvuutta hellepäivän asusteeksi Aatamin ja Eevan tapaan. Ei toimi. Lehdet ovat liian pieniä.


Vilkaise myös näitä: 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti