maanantai 14. syyskuuta 2015

Suomi-kekkerit ja saaristolaisleipä

Sinappisilli: sillifileitä paloina, tilliä ja Lidlin sinappia.
Kutsuin viikonloppuna muutaman tutun, lähitienoolla asuvan suomalaisrouvan kyläilemään. Pidimme pienet Suomi-kekkerit, ja pöytään katettiin muun muassa karjalanpiirakoita, kotijuustoa, smetana- ja sinappisilliä kuin myös kylmäsavulohta, hapankorppuja, suolakurkkuja, sienisalaattia ja saaristolaisleipää. Siis Suomessa ihan arkisia juttuja, mutta ulkomailla harvinaisia herkkuja.

Isona apuna suomalaiselle tuttujen ruoka-ainesten löytämisessä ovat täkäläiset ns. Venäjä-kaupat. Niistä löytyy mm. piimää, smetanaa, silliä, suolakurkkuja ja joskus jopa tilliä.

Ken on ulkomailla asunut/asuu, tietää kuinka harvassa voivat olla tutut suomalaiset perinneruuat ja -maut. Pöydässä oli melkein harras tunnelma, kun maistoimme karjalanpiirakkaa ja munavoita.

Jälkiruokana oli passionhedelmäpiirasta, kauralastuja ja jouluista maustekakkua. Niin ja pressopannukahvia.

Kekkerit toteutettiin periaatteella "jokainen tuo jotakin", ja jo kutsussa ehdotin mitä voi halutessaan tuoda, ja kukin ilmoitti mitä paikalle kiikuttaa. Niin kivat oli kemut, että pidämme sellaiset toistekin.

Tekemäni saaristolaisleipä sai niin suuren suosion, että laitan reseptin tänne. En muista mistä lehdestä sen olen vuosia sitten napannut, ja pikkaisen olen reseptiä itsekin muokannut. Leipä on helppo tehdä, mutta aikaa se vaatii. Tärkeimmät ainekset olen tuonut Suomesta, mutta niiden loppuessa pitää etsiä korvaavat tuotteet Portugalista.

Pöydän koristeena pellon laidalta haettuja viiniköynnöksen
oksia ja kastanjoita. 
Saaristolaisleipä (2 kpl)

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl tummaa siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja (miel. karkeita)
1 rkl suolaa
12 dl vehnäjauhoja
voiteluun siirappivettä (1 osa siirappia, 2 osaa vettä)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva niin, että se liukenee kokonaan. Sekoita nesteeseen muut ainekset. Sekoita tasaiseksi taikinaksi esim. puuhaarukalla. Älä vaivaa.

Kaada taikina kahteen isoon, voideltuun leipävuokaan. Anna kohota vedottomassa paikassa, liinalla peitettynä, 2 - 2½ tuntia.

Paista leipiä uunin alatasolla 175 asteessa noin 2 tuntia. Paistamisen puolivälissä valele leipiä siirappivedellä. Jos pinta alkaa osoittaa palamisen merkkejä, laita päälle alumiinifoliokaistale.

Suomalaisherkkuja keskellä portugalilaista maaseutua. 
Kumoa leivät jäähtymään ritilän päälle. Kääri jäähtyneet leivät kelmuun ja laita jääkaappiin pariksi päiväksi, sillä aivan tuoreeltaan leipä ei ole parhaimmillaan. No, kanttipalan voi tietysti nirhaista lämpimältään maistettavaksi, koska tuoreen leivän tuoksua on vaikea vastustaa.

Nauti kohtuudella, sillä saaristolaisleipä voi olla aika tujua massulle. Leipää voi myös paahtaa ja paistaa voissa.


P.S. Kastanja-aika on alkamassa. Jonain päivänä paahdetaan niitä. Näytän sitten, miten.

Vilkaise myös näit:



Ruokaisa pannukakku







Kotiviili

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti