tiistai 29. syyskuuta 2015

Yhden koon yösukat

Syksy saapuu, sormia syyhyttää tarttua sukkapuikkoihin? Mutta se kantapää, miten se tehtiinkään..? Ei viitsisi kaivella ohjeita ja alkaa väkertää...?

Ei hätää. Tyydytä luontainen sukankutomisviettisi neulomalla helpot yhden koon yö- eli unisukat. Kuten sairaalasukissa, niissä ei ole kantapäätä, mutta toisin kuin sairaalasukat, ne pysyvät jalassa, sillä ne ovat tyköistuvat eivätkä ne ole vanuttuneet sadoissa pesuissa. Unisukat neulotaan varresta kärkeen yhtenä pötkönä. Tee sen pituiset kuin haluat tai lankaa riittää, itselle tai lahjaksi tai vaikka sekä että! Käytä pehmeää, kutittamatonta lankaa. Nämä unisukat on tehty Novitan Essi-langasta, joka on puuvilla-akryylisekoitusta. Värinvaihdot tapahtuvat langassa vähitellen, joten raidoista tulee "pehmeät". Sukille kertyi pituutta 39 cm.

Yöllä voi olla yllä kevyt silkkinen
hepene, mutta jalkojen pitää pysyä
lämpiminä. Kahden yön jälkeen
kantapää alkaa muodostua
jo ihan itsekseen! 
Näin teet yhden koon yösukat: 

Tarvikkeet: n. 150 g lankaa, 3,5 mm sukkapuikot

Luo 40 silmukkaa. Neulo 2o2n joustinta niin pitkään kuin viitsit. Minä viitsin näissä sukissa neuloa 4 cm, toki se joustin voi olla vähän pidempikin. Neulo sen jälkeen sileää neuletta kunnes sukissa on haluamaasi pituutta sen verran, että pikkuvarvas peittyy. Aloita kavennukset. Helpoimmillaan se tapahtuu näin:

Neulo kullakin puikolla 2o, sen jälkeen kaksi silmukkaa yhteen etureunoistaan. Tee kavennus joka toinen kerros kunnes kullakin puikolla on 5 s jäljellä, sen jälkeen kavenna joka kerros. Kun puikoilla on jäljellä 2 s, katkaise lanka ja vedä se kunkin silmukan läpi. Kiristä ja vedä lanka nurjalle puolelle. Päättele langanpäät. Se on valmis!

Unisukilta vaaditaan monia ominaisuuksia: 
- niiden pitää olla lämpimät
- ne eivät saa hiostaa
- ne pitää saada helposti pois jaloista, jos oltavat peiton alla käyvät liian kuumiksi
- niiden pitää pysyä jalassa vaikka kuinka yöllä kieriskelisi
- ne eivät saa kiristää


Yö saa tulla.
Nämä unisukat ovat niin ihanat, että teen toisetkin, ja mietin josko perhe- ja ystäväpiiristä löytyisi unisukkien kuluttajia... Vanhat sukkani pääsevät elämänkaarensa seuraavaan vaiheeseen - kiillottamaan Casa Vivan ovia ja jalkalistoja.

P.S. Tein taannoin Happy feet -tohvelit (katso tästä!), joiden sisään virkkasin vahvikkeeksi hamppulankaa. Lupasin kertoa miten se suhtautuu konepesuun. Hyvin suhtautuu. Tohveleista tuli vieläkin napakammat, ja ne ovat muuten aivan mainiot sujauttaa jalkoihin suihkun jälkeen.Vilkaise myös näitä:Huivi Essi-langasta 
Helppo poncho
Kivasti potkiva chilipyree6 kommenttia :

 1. Ihanat unisukat! Tosiaan miks tekis kantapään unisukkiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan :-) Joskus saa vähän oikaista jossain :-)

   Poista
 2. Mä oon saanut anopilta kommentin, että mun tekemät sukat on tosi hyvät unisukkina kun ovat niin löysät :D ....no, olen yrittänyt pienentää puikkokokoa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, unisukat eivät saa kiristää. Ja toisaalta käyttösukkien pitää olla suht tiivistä neuletta, että kestävät paremmin käytössä. Pienillä puikoilla saa siistiä jälkeä.

   Poista
 3. Onpas kivat ja kotoisat unisukat. :) Minäkin nukun aina villasukat jalassa talvisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) Minulla on sukat usein kesälläkin, kun on heikohko ääreisverenkierto. Usein niitä joutuu kyllä potkimaan pois jalasta kesken yön :-)

   Poista