perjantai 4. syyskuuta 2015

Piipahdus pihan puolelle

Portugalissa kesä jatkuu, joskin aamuisin ilmassa tuntuu yön jäljiltä viileä hengähdys. Aurinko jaksaa kuitenkin lämmittää, niin mieltä, Emännän vanhoja luita kuin maata, joka jaksaa pukata kasvia ja kukkaa. Katsotaanpa mitä pihalla on meneillään.

Kylvin Suomesta tuomani pellavansiemenet kesäkuun puolivälissä. Ne kasvoivat nopeasti ja kukkivat ahkerasti - kuten siemenkodista näkyy. Siemenkodat alkoivat kypsytellä siemeniä ja mennä ruskeiksi, joten leikkasin varret ja laitoin ne vintille kuivumaan. Oletan, että ne muuttuvat vielä keltaisiksi (??). Tämä nippu tuli pussillisesta siemeniä.

Pellavankukka kesti näköjään vain muutaman tunnin ennen kuin terälehdet rapisivat maahan. Seuraavana päivänä kukkia avautui kuitenkin paljon lisää. Kaunis, herkkä kukka.


Autokatoksen päädyssä kasvava (yucca?) palmu kukkii. Puu on aikoinaan istutettu turhan lähelle katosta, joten se onkin joutunut tekemään väistöliikkeen.

En tiedä tuoksuvatko kukat, sillä ne ovat sen verran korkealla, etten nenäni kanssa yllä haistelemaan.

Palmun vieressä reppanalta näyttävä köynnös on passion, joka on nyt antanut satonsa tältä vuodelta ja vetäisee henkeä, ennen kuin alkaa pukata uutta lehteä.
Noin kuukausi sitten ruukkuun kylvetyt korianterit ovat jo käyttökelpoisia. Korianterilla maustetaan useimmiten äyriäisruokia.

Ryytimaan paikka on mietinnässä, sillä nyt se on autokatoksen päädyssä, palmun vieressä, ja katoksen alla. Sileälehtipersiljat ovat kitukasvuisia, ja sitten toisaalta yrtit saavat osansa pakokaasuista silloin (harvoin) kun auto on peruutettu kadulta katokseen. Toisaalta katoksen alta on ollut kätevä hakea yrtit niin pimeällä kuin vesisateessa, joten tuumimisen paikka on edessä.
Toukokuussa ostetut kaksi ahkeraaliisaa ovat jokseenkin eri kaliibeeria. Vaaleanpunainen on kasvanut reheväksi pehkoksi, seassaan vähän valkoista, ja vaaleampi sisar on jäänyt pieneksi. Kolmas kasvi on basilikan sukuinen manjerico, jonka saimme naapurilta juhannuksena. Kuuluu juhannusperinteisiin. Silloin siinä oli pari pientä vartta, nyt se on jo tuuhea. Se on kuitenkin kertakäyttökasvi, eikä varmasti selviä talven yli.


Toista kesäänsä pihalla kasvava pasuunakukkapuu kukkii ahkerasti. Kaikki varret ovat kasvaneet tämän kesän aikana, sillä tammihallat palelluttivat viime kesän ainokaisen varren.

Etualalla kivinen juoma-allas, joka toimii nykyään parin kaktuksen kotina. Näitä ei ole kasteltu koko kesänä.

Kasvimaan ja hedelmätarhan puolella alkaa vähitellen satonsa antaneiden kasvien raivaus kompostiin. Paprikat tekevät vielä satoa, samoin odottelen lanttujen lihomista. Osa niistä vaikuttaa pikemminkin porkkanoilta. Ne olisi varmaan pitänyt istuttaa syvempään. Tein ensin taimikasvatuksen ruukussa.

Kolmas ja viimeisin luumupuu on tänä kesänä jaksanut kypsytellä hedelmiään, kun viime vuonna ne mätänivät kaikki raakoina puuhun. Omenapuista toinen kaatui kovassa tuulessa keväällä, toinen teki vain pikkuiset omenat. Syksyn istutuslistalla onkin uusi omenapuu ja varmaan myös sitruunapuu.

Viikunat ovat myös kypsymässä, katsotaan niitä tarkemmin lähipäivinä.

P.S. Pellon laidalta löytyi villiintynyt viiniköynnös. Poimin muutaman lehden ja tein viininlehtikääryleitä. Tuli ihan hyviä, mutta ensi kerralla täytyy tehdä ne nuoremmista lehdistä. Sen verran kuituisia olivat nyt. Huh.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti