sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Mustapapuburger

Värjäsin tässä eräänä päivänä lankaa mustapavuilla. Miten, kerron toiste, mutta sivutuotteena sain liotettuja papuja, joita keitin tunteroisen verran. Sitten niitä oli aika paljon. Syömme mustapapuja aina silloin tällöin brasilialaisen picanhan (paistettuja ohuita naudanlihapihvejä) tai muiden liharuokien kanssa, mutta nyt ei ollut sellaista suunnitteilla. Kokeilin sitten tehdä mustapapupihvejä. Ei yhtään hullumpaa. Olisinpa hoksannut tehdä näitä silloin nuorena kun olin kasvissyöjä!

Söin mustapapupihvejä niin kauan kuin niitä riitti muiden ruokien ohella ja lounaaksi tein niistä myös burgereita. Vain itselleni, sillä Isäntä ei ihme kyllä innostunut paistetuista papupihveistä.

Pavut ovat muuten todella terveellisiä. Ne sisältävät mm. proteiineja ja paljon kuitua, joten ne ovat hyväksi myös ruuansulatukselle. Pitkän keittoaikansa vuoksi papuja kannattaa keittää kerralla enemmän, puolikin kiloa, ja osan niistä voi pakastaa.

Mustapapuburger (aika monta annosta)

250 g tai1 tlk valmiiksi keitettyjä kuivattuja mustapapuja
1 l kylmää vettä

Liota papuja yön yli kylmässä vedessä, miel. jääkaapissa.

Lisäksi:
1 sipuli silputtuna
2-3 valkosipulinkynttä silputtuna
muutama oksa persiljaa tai lehtiselleriä silputtuna
puolikas pieni chilipaprika silputtuna (tai isompaa ja miedompaa vähän enemmän)
1 tl suolaa
oliiviöljyä
1 muna
korppujauhoja
öljyä paistamiseen

Yhteen burgeriin:
2-3 mustapapupihviä
2 viipaletta paahtoleipää
sipulirenkaita tai paahdettua sipulia
majoneesia
chilikastiketta
(maustekurkkuviipaleita, oliiviviipaleita, tomaattiviipaleita tai mitä mielesi tekeekään ja kaapista löytyy)

Keitä liotettuja papuja (vaihda ensin vesi, liotusveden voi käyttää lankojen värjäykseen) tunnin verran. Hienonna keitetyt, vähän jäähtyneet pavut teholeikkurissa. Lisää silputut sipuli, valkosipuli, persilja tai lehtiselleri ja chili. Mausta suolalla. Sekoita joukkoon reilu loraus oliiviöljyä, sen verran että papuseos pysyy kasassa.

Kuumenna öljy paistinpannulla. Riko muna keittolautaselle ja vatkaa se tasaiseksi. Laita toiselle lautaselle reilusti korppujauhoa. Muotoile papuseoksesta paksuhkoja, litteähköjä pihvejä, kastele ne
ensin munassa ja kierittele sitten korppujauhoissa. Paista miedolla lämmöllä molemmin puolin muutama minuutti, kunnes pihvit ovat kullanruskeita. Kääntele varovasti, sillä pihvit ovat herkkiä hajoamaan.

Kokoa burger: paahda paahtoleivät ja anna niiden jäähtyä hetki. Levitä niille majoneesia, laita päälle pari kolme mustapapupihviä, sipulirenkaita ja mitä muuta haluatkaan, ja chilikastiketta. Pistele poskeen!

P.S. Ompelukone on kaivettu esiin talvisäilöstä. Eilen tein mm. puolen tunnin hameen. Katsotaan sitä kunhan ilma lämpenee sen verran että tarkenee ottaa kuvia ulkona, eli alkuviikosta. Nyt on hyyyytävän kylmä tuuli, mutta takassa loimuaa tuli.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti