torstai 11. helmikuuta 2016

Rukiilla höystetty pataleipä kattilassa

Sain Suomessa käydessäni maistaa maukasta pataleipää, ja tokihan sitä piti kokeilla tehdä kotiin päästyä. Portugalissa leivän leipominen on hiukan haastavaa, sillä vehnäjauhoista tuntuu puuttuvan sitko ja leivästä tulee hajoavaa höttöä vaikka taikinaa kuinka vaivaisi. Ruisjauhoilla höystetystä pataleivästä tuli kuohkea ja sisältä kosteahko. Veikkaan, että tämä on parhaimmillaan hiukan vanhana ja paahdettuna.

Mmmmm... tuoretta leipää ja nokare voita päälle! 
Taikinanesteeksi käytin kotijuuston (katso ohje tästä!) heraa. Koska minulla ei ole valurautapataa enkä keraamista pataa uskaltanut laittaa tyhjänä uuniin, paistoin leivän 5 litran teräskattilassa. Hyvä tuli niinkin. Sipaisin kuumaan kattilaan hiukan oliiviöljyä ennen kuin kippasin taikinan sinne, ja kypsä leipä lähti hyvin irti kattilasta.

Rukiilla höystetty pataleipä kattilassa

5 dl vettä tai juustoheraa
7 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 tl suolaa
vajaa 1 tl kuivahiivaa

Sekoita kuivat aineet keskenään taikinakulhossa. Lisää 42-asteiseksi lämmitetty taikinaneste. Sekoita nopeasti, mutta älä vaivaa. Taikina saa olla kunnolla löysää. Peitä kulho muovikelmulla (ei liian tiiviisti) ja anna kohota vedottomassa paikassa 12-24 tuntia.

Kaada taikina hyvin jauhotetulle leivinpaperille ja kääntele hiukan kasaan. Ripottele jauhoja päälle ja anna kohota liinan alla puolisen tuntia.

Laita iso teräskattila (ei saa olla muoviottimia) kansineen uuniin ja laita uuni lämpiämään reiluun 225 asteeseen. Kun kattila on ollut kuumassa uunissa kymmenisen minuuttia, ota se uunista ja voitele halutessasi kevyesti oliiviöljyllä. Kippaa taikina kattilaan ja laita kansi päälle ja kattila uuniin. Paista kansi päällä puolisen tuntia, ota sitten kansi pois ja kypsennä vielä ainakin 20 minuuttia.

Kumoa kypsä leipä ritilän päälle jäähtymään.

P.S. Tulossa lisää ruokaohjeita ja Helmi-sukat. Mistä sukat saivat nimensä, selviää sitten.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti