Mmmmm... tuoretta leipää ja nokare voita päälle! |
Rukiilla höystetty pataleipä kattilassa
5 dl vettä tai juustoheraa
7 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 tl suolaa
vajaa 1 tl kuivahiivaa
Sekoita kuivat aineet keskenään taikinakulhossa. Lisää 42-asteiseksi lämmitetty taikinaneste. Sekoita nopeasti, mutta älä vaivaa. Taikina saa olla kunnolla löysää. Peitä kulho muovikelmulla (ei liian tiiviisti) ja anna kohota vedottomassa paikassa 12-24 tuntia.
Kaada taikina hyvin jauhotetulle leivinpaperille ja kääntele hiukan kasaan. Ripottele jauhoja päälle ja anna kohota liinan alla puolisen tuntia.
Laita iso teräskattila (ei saa olla muoviottimia) kansineen uuniin ja laita uuni lämpiämään reiluun 225 asteeseen. Kun kattila on ollut kuumassa uunissa kymmenisen minuuttia, ota se uunista ja voitele halutessasi kevyesti oliiviöljyllä. Kippaa taikina kattilaan ja laita kansi päälle ja kattila uuniin. Paista kansi päällä puolisen tuntia, ota sitten kansi pois ja kypsennä vielä ainakin 20 minuuttia.
Kumoa kypsä leipä ritilän päälle jäähtymään.
P.S. Tulossa lisää ruokaohjeita ja Helmi-sukat. Mistä sukat saivat nimensä, selviää sitten.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti