torstai 25. helmikuuta 2016

Vaaleat kattausalustat tummalle pöydälle

Pöydän alla oleva matto on koirien suosiossa, mutta ei
siivoojan (=minun). Se on uusimislistalla. 
Casa Vivassa ateriat nautitaan useimmiten olohuoneessa. Suomesta tuotu, tummaksi petsattu ruokapöytä on tervaleppää, ja valoisaan Suomen asuntooni se sopi mainiosti, mutta täällä vanhassa kivitalossa on pienet ikkunat ja kivilattia, joka suorastaan syö valoa, joten tummat pöytä ja tuolit ovat vähän synkän oloisia. Ensi kesän ohjelmassa onkin hioa pöytä ja laitella siihen vaaleampi petsaus tai lakkaus, jotain sellaista kuitenkin joka sopii tummien nahkatuolien kanssa. Vai tekisikö niihin huput...?

Tulee ihan mieleen Monsieur Poirot ja Orient Express. 
En tykkää ollenkaan käyttää pöytäliinoja arkena, sillä ne tuhruuntuvat jo parin aterian jälkeen ja pahimmillaan tomaatti- yms. tahroja ei saa koskaan kunnolla pois. Jotain sitä kuitenkin kaipaa lautasen alle. Etsin pitkään kangasta, jossa ei pikkutahroja heti huomaisi, ja jossa olisi jotain portugalilaista säväystä. Viimein löysin lähikaupungin kangaskaupasta gobeliinityyppistä kangasta, jossa on aina niin ihania portugalilaisia kaakeleita, azulejos. Puolen metrin pätkästä 280 cm levyistä kangasta sai kevyesti kuusi kattausalustaa ja vielä jäi vähän ylikin, mm. yhden kaakelin levyinen lilasävyinen reunus, josta täytyy kehittää vielä jotain kivaa.

Kangas oli nurjaltakin puolelta kaunis ja värikkäämpi, mutta harmi kyllä siinä on värivirheellinen kaistale.

Reunat huolittelin saumurin ommelta muistuttavalla tikillä ja tein yksinkertaiset päärmeet sivu kerrallaan. Kangas on sen verran paksua, ettei kaksinkertaisia päärmeitä voinut laittaa.

Ihania portugalilaisia kaakelikuvioita! 
Koekattaukseen laitettiin ainakin 50 vuotta vanhat maisemakuvioiset lautaset, raskaat ja koristeelliset aterimet sekä venäläiset kristallilasit. Tulipas vanhanaikainen tunnelma, ja se ei ihan ollut tarkoitus. Kokeillaanpas ensi kerralla eri astioita.

P.S. Isännälle tekemäni polvenlämmitin hivuttautui aika pian nilkkaa kohti mukaan neulotusta kumilangasta huolimatta. Eipäs lannistuta, vaan yritetään uudestaan.


Värikkäämpi nurjalta puolelta.

2 kommenttia :

  1. Kerrassaan ihanat astiat ja kattaus tekstiileineen :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Nämä ovat meidän sunnuntailautaset, pratos de domingo :-)

    VastaaPoista