lauantai 9. heinäkuuta 2016

Kesäjalat Summer feet -tohveleissa

Ilmojen lämmettyä alkoivat fleecestä ompelemani Travelling feet -tohvelit käydä turhan lämpimiksi. Piti siis saada viileämpää jalkinetta sisäkäyttöön. Casa Vivassahan alakerran lattia on kivilaattaa, portugalilaiseen tapaan, eikä se ole järin mukava paljaan tai edes sukitetun jalan alla. Sitä paitsi kun eessuntaassun juoksentelee ihmisten lisäksi kaksi koiraa, eivät lattiat kauaa puhtaina pysy.

Yhdet Isännän työfarkuista olivat polvista ratkenneet sen verran perusteellisesti, että niistä päätettiin tehdä shortsit. Lahkeet jäivät siis tarpeettomiksi, tai ei sittenkään, sillä tein niistä tohvelit ihan samalla periaatteella kuin Travelling feetitkin (katso täältä!).

Täällä kasvaa tällaisia tatteja!
Päälliosa kannattaa harsia sivu kerrallaan, jotta
sen saa kohdistettua keskelle. 
Sen verran tohkeissani leikkasin tohvelinpohjia etten huomannut säästää kangasta päälliosalle. Ei se mitään. Hyllystä löytyi kukkakangasta ja vuoreksi tukevaa puuvillaa. Avoin sivu on ommeltu ensimmäisenä. Pohjana on kaksinkertainen farkkukangas, joiden välissä on ystävältä saatua tukevaa huopakangasta. Sitähän käytin jo pieniin sisustuskoreihin (katso täältä!). Leikkasin välihuovan pari milliä pienemmäksi kuin varsinaiset pohjakappaleet, jotta se ei valkoisena pilkistäisi näkyviin.

Koska farkuissa oli maalitahroja pesunkin jälkeen, laitoin surutta kankaan nurja puoli näkyville päin.

Kesätohvelit saavat olla tyköistuvammat kuin talviset serkkunsa, joihin pitää saada sukatkin mahtumaan. Kapeampi malli siis riittää. Päälliosan leveyden mittasin oman jalkapöydän korkeudesta ja pituutta sen verran ettei tohveli karkaa jalasta. Muutoin se on tuollainen suipon "tatinlakin" muotoinen kappale.

Harsimisen jälkeen voi reunoja siistiä vielä saksilla.
Harsin pohjakappaleet ensin kiinni toisiinsa, sillä välihuopa on toiselta puoleltaan liukas. Sitten harsin pohjaan kiinni päälliosan. Lopuksi koko hoito on hurautettu koneella, käytin tässä vahvistettua siksakkia, jolla sai siistin ja pitävän jäljen. Kannattaa tutkia mitä vaihtoehtoja omasta ompelukoneesta löytyy.

Isäntä, jolla on latinon kuumat jalat, toivoi kärjestä avoimia tohveleita, joten hän sai sellaiset. Nyt otin käyttöön toisetkin, jo aiemmin irtileikatut lahkeet. Päälliosan kappaleista leikkasin siivun kärjestä pois ja ompelin ne ensin toisiinsa oikeat puolet vastakkain. Käänsin kappaleen ja ompelin reunaan vielä tikkauksen ennen kiinnittämistä pohjakappaleeseen. Välihuopaa laitoin kaksinkerroin, ja urheasti se Singer vaan urakoi läpi farkkukankaiden, puuvillavuoren ja välihuopakerrosten.

Jemmasta löytyi vielä yhdet lahkeet, jotka joskus kaukaa viisaana olen pistänyt talteen. Pitäähän meidän nyt saada toisetkin tohvelit kun nämä menevät pesuun.

Tuuletus pelaa. 

P.S. Portugalissa on nyt kirsikka-aika parhaimmillaan. Katsotaanpa ensi viikolla mitä niistä saa tehtyä.2 kommenttia :

  1. Laatta on tosiaan kylmä jalkojen alla ja tossut ovat tarpeen. Nämä ovat tosiaan kesäiset ja kauniit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :-) Monet on sisällä kengät jalassa, suomalainen tapa riisua kengät on outoa. Ja jotkut sitten taas kulkee tohveleissa kadullakin :-D

      Poista