perjantai 15. heinäkuuta 2016

Kirsikka-rahkapiiras

Portugalissa on nyt kirsikka-aika, ja tänä vuonna ne ovat hyvälaatuisia ja makeita, vaikka sato jäikin pieneksi kukinta-aikaan sattuneesta huonosta säästä johtuen. Kirsikkaa kasvatetaan lähinnä sisämaassa, meren tuntumassa se näemmä ei oikein menesty. Kilohinta on kypsällä kirsikalla ollut jopa kuuden euron tuntumassa, mutta viimeksi Portossa käydessäni huomasin metroaseman kylkeen pystytetyssä hedelmäkaupassa kypsiä, tummanpunaisia kirsikoita 2,99 euron kilohintaan, joten piti niitä kopata mukaan pari kiloa. Nam!

Hiukan työtä kirsikan valmistaminen ruuaksi vaatii, sillä kivet pitää poistaa. Lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen.

Ihan ensiksi keitin kirsikoista hilloa. Vilkaistaan sitä joskus toiste. Osa kirsikoista syötiin tuoreeltaan jälkiruokana, mutta tein myös makoisan piiraan. Kirsikan maku pääsee oikeuksiinsa kun sitä vähän kuumentaa. Kirsikka-rahkapiiras ei ole kovin kaunis ulkomuodoltaan, mutta ah, kyllä maistui hyvältä!

Kirsikka-rahkapiiras

Pohja:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kirsikkamehua

Täyte: 
n. 400 - 500 g kirsikoita
200 g maitorahkaa
½ dl maitoa
kirsikkamehua sen verran kuin kulhon pohjalle kertyy
2 rkl perunajauhoja
½ dl sokeria

Huuhtele ja valuta kirsikat ja poista niistä kivet: tee viilto terävällä veitsellä ja poista kivi käsin. 

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää muna ja sekoita hyvin. Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja leivin-jauhe keskenään. Lisää jauhoseos sekä kirsikkamehu taikinaan ja sekoita nopeasti. Levitä taikina laakean, matalareunaisen piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna. Levitä kivettömät kirsikat taikinan päälle. 

Sekoita rahka, maito, kirsikkamehu, perunajauhot ja sokeri keskenään. Kaada rahkaseos vuokaan kirsikoiden päälle.

Paista piirasta uunin alaosassa 200 asteessa noin 25-35 minuuttia, kunnes taikina on saanut väriä. Piiras maistuu mainiolta niin lämpimänä kuin kylmänäkin, myös kermavaahdon kera. 

P.S. Tämä rapea taikina soveltuu moniin muihinkin piiraisiin. Ensi kerralla laitan rahkaseokseen kuitenkin enemmän maitoa tai mehua, jotta se olisi vähän kosteampi. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti