maanantai 18. heinäkuuta 2016

Mattopyykillä

Mummon räsymatossa värit kirkastuivat. 
Kuinka moni on jo käynyt mattopyykillä, käsi ylös! Tämä supisuomalainen perinne jynssätä mummon kutomat räsymatot ja muut lattian peitteet joka kesä aidolla mäntysuovalla ja mieluiten merivedellä (ei enää suositeltavaa) on yhtä olennainen osa Suomen kesää kuin ukkonen hellepäivän päätteeksi ja satunnainen raekuuro.

Luonnonsaippuassa on kaunis marmorointi.  
Vesi virtaa taas. Kelim-matot ovat Ikeasta ja tulivat muuttokuorman
 mukana Suomesta.
Pestään sitä mattoja Portugalissakin tai ainakin suomalainen pesee. Viime kesänä jynssäsin matot kontallani pihalaatoituksella kunnes polvista lähti nahka, mutta nyt vihdoin välähti. Pikkukylistä löytyy usein vanhanajan pesupaikka, vesiallas, tanque, joissa kyläläiset ovat pesseet pienen ja isonkin pyykin aikoina ennen pesukoneita. Jotkut pesevät yhä, sillä kaikissa taloissa ei ole juoksevaa vettä, hyvä jos on kaivo. Nykyäänhän on jo vesijohto vedetty näillekin kylille ja kaasujohtoa vedetään, mutta talojen liittäminen niihin on eri asia.Tällaiselle "tankille" päätin suunnata mattojeni kanssa. Kotikylällä pesupaikkoja on peräti kaksi, mutta lähin on silti naapurikylällä. Tunnissa olin jynssännyt seitsemän pikkumattoa tankin kaltevalla luiskalla. Työskentelykorkeus on varmaan aikoinaan määritelty portugalilaisen keskimitan mukaan, joten meikäläiselle se on hiukan liian matala, mutta silti parempi kuin ryömiä kontallaan.

Joessa oli kirkas vesi ja
siinä uiskenteli pieniä kaloja.
Aluksi olin hieman hämilläni, sillä paikassa ei ollut minkäänlaista vipua jolla vedentulon olisi saanut käännettyä päälle, ja altaassa oleva vesi oli edellisen pyykkääjän jäljiltä aika saippuainen. Ei hätää, hana näköjään käynnistyy automaattisesti aika ajoin ja puhdasta vettä virtaa altaaseen.

Mäntysuovan puutteessa käytin Sabão Freixon nimellä kulkevaa luonnonsaippua, sabão natural, jota olin ostanut 1,5 kilon tangon. Samaisesta saippuasta tehdyllä liuoksella hätistän puutarhassa mm. kirvoja.

"Tankin" vieressä virtaa pieni joki. Piti käydä katsomassa valuvatko saippuavedet sinne. Eivät valu. Viemäröinti on kunnossa.

Mattoja jynssätessäni tuli hanasta juomavettä hakemaan tien toisella puolella rakennustöissä ollut mies, joka alkoi juttusille. Hän oli kovin hikinen ja olisi varmaan mielellään pulahtanut altaaseen vilvoittelmaan, jos olisi voinut. Olisi saanut saippuat kaupan päälle. Hän sanoi käyvänsä päivän päätteeksi meressä, rannan tuntumassa kun asuu.

"Tanque" on katettu, joten porottava
aurinko ei polta pyykkääjää. 
Olin oikein tyytyväinen "tankilla" käyntiin, sillä vaikkei meillä varsinaisesti vedestä olekaan pulaa, niin talon kaivoon täytyy kesällä pumpata vettä porakaivosta. Maissipeltoja kastellaan nyt voimallisesti eikä kaivoon virtaa vettä talviseen tapaan.

Matot kuivuivat pihan perällä vuorokaudessa. On ollut helteistä. Jonain päivänä täytyy suunnata "tankille" uudestaan pesemään lisää mattoja.

P.S. Ensimmäiset omat avomaankurkut on syöty. Koiranmuonasäkkeihin istutetut taimet kasvaa rehottavat. Mielessä siintää nyt tsatsiki.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti