maanantai 11. tammikuuta 2016

Maija Mehiläisen mekko ja säärystimet

Sävy sävyyn "Robinin" kanssa. 
Uusin lempimekkoni on neulottu lähikaupungista ostetusta vanhasta villalangasta, joka on todella pehmeää ja lämmintä. Se vaan on vanhaa varastoa, jota myydään pois 25 euron kilohintaan. Tällaisia löytöjä voi tehdä vanhoista kaupoista Portugalissa.

Lanka oli alun perin valkoista, ja olen värjännyt sitä pellonlaidalla kasvaneilla mustilla marjoilla, paprikajauheella ja teellä. Värien kestävyydestä en tiedä, aika näyttää. Niinikään marjoista ja teestä saadut värisävyt eivät nyt ehkä ihan täydellisesti sovi yhteen, mutta kyllä tämä kotimekoksi käy näinkin.

Teestä sai kauniita ruskean sävyjä. Ensimmäisessä värjäyserässä tein laimean teen ja jätin teepussit likoamaan lankojen kanssa seuraavaan päivään. Ups! Pussien kohdalle jäi lankaan tummemmat laikut. Keriessäni lankaa huomasin kuitenkin ettei se haittaa yhtään, vaan väristä tuli eläväisempi. Teen samalla tavalla ensi kerrallakin.

Mittojen kanssa oli vähän hakemista, ja yhden kerran jouduin purkamaan ja aloittamaan alusta. Jälkiviisaana mekko olisi saanut olla vähän pidempi, samoin hihat, mutta pelkäsin langan loppuvan kesken, eikä nyt ole ollut ilmoja värjätä lisää. On nimittäin sadellut pari viikkoa melkein tauotta ja silloin ei mikään kuivu, ei edes villa. Tänään taivas selkeni sen verran että saimme kuvat otettua.

Teepusseista sävylaikkuja vahingossa. 
Helmassa ja hihansuissa on 3o2n joustin, pieni pystykaulus on sileää neuletta ja kaksinkertainen. Se sopii mielestäni tähän mekkoon paremmin kuin mitä joustinneule sopisi. Koko mekko on neulottu pyörönä hihansuihin asti. Vyötäröllä kavensin muutaman silmukan. Istutetut hihat on neulottu yhtäaikaa tasona ja saman kerän molemmista päistä, jotta lanka riitti molemmissa hihoissa samanlevyisiin raitoihin. Muutoin tein raidoista tarkoituksella eri levyiset.

Mekkoon meni lankaa hiukan yli 400 g ja 4 mm puikoilla se valmistui reilussa viikossa. Sileä neule pyörönä on suorastaan hermolepoa.

Kun vetäisin mekkoa ekaa kertaa päälle, Isäntä totesi minun näyttävän ihan Maija Mehiläiseltä (port. A Abelha Maia). Siitä siis nimi tälle mekolle ja se sopiikin hyvin, sillä langassa on hunajan sävyjä.

"Batmankin" tahtoo syliin.
Säärystimet ovat myös puhdasta villaa, ostettu samasta lankakaupasta ja värjätty eukalyptuksenlehdillä. Niillä saa ihan kauniin luonnonvaalean sävyn, mutta keittäessä haju oli niin vahva, että Isäntä nyrpisteli nenää. Lanka oli niin ohutta että neuloin sen kaksinkertaisena. Halusin saada säärystimet nopsaan valmiiksi sääriä lämmittämään, joten niissä ei ole mitään koristejuttuja. Yksivärisinä ne sopivat hyvin raidallisen mekon kanssa. Pituutta niillä on sen verran, että ne voi vetää polvien yli. Vanhat polveni suorastaan huokailevat nautinnosta.

Katso ensimmäiset värjäyskokeiluni täältä!

P.S. Eilen valmistui pikapipo, työn alla kaulaliina Suomen matkaa varten. Puikot suihkivat, ja se on ihanaa!Mitä muuta meillä on tehty?Sohvapöytä vanhasta ikeestä ja lasilevystä

4 kommenttia :

 1. Tosi kaunis raidoitus, ei sitä tavallista mustavalkoista tasaraitaa :) Malli näyttää kauniisti istuvalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) Istuu tosiaan hyvin, olematta silti makkarankuorimallia. Nyt tarvitsisin vielä tähän sopivan villatakin...

   Poista
 2. Kaunis mekko, ja pilkut vaaleissa raidoissa ovat minusta tyylikkäät! Itse olen Portugalin rakastaja ja siis jo senkin takia kuulisin mielelläni puuhistasi......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tykkään enemmän elävistä kuin ihan tasaisista väreistä, ja vahingossa näköjään saa kivaa aikaan. Liity blogin facebook-sivulle, niin näet aina uudet päivitykset. Täällä touhutaan kaikenlaista, kesällä vielä enemmän :-)

   Poista