keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Pota-mustekalan mehevät lonkerot

Potan lonkerot yltävät pitkälle.
Portugalissa syödään mereneläviä paljon monipuolisemmin kuin Suomessa. Johtuu tietenkin siitä, että merestä saatava saalis on paljon monimuotoisempaa. Esimerkiksi erilaiset mustekalat ovat suosittua ruokaa, isoa polvo-mustekalaa laitetaan muun muassa jouluna. Suomalaisen silmissä lonkerot imukuppeineen ovat aika inhan näköisiä, mutta syödään silmät kiinni jollei muuten ilkiä! Se kannattaa, sillä mustekalat ovat herkullisia. Ja veikkaisin niitä myös terveellisiksi. Oma suosikkini on pienet lula-mustekalat (katso ohje!).

Eräänä iltana Isäntä laitteli meille pota-mustekalan lonkeroita. Ne ostettiin pakasteena. Pakastaminen kuulemma mureuttaa niitä. Sulatetut lonkerot olivat aika niljakkaan näköisiä, ja kiljahtelin kyllä kuvia ottaessani. Mutta hyviä ne olivat. Näin ne valmistettiin:
Iiiiik! 

Pota-mustekalan lonkerot (2-3 annosta)

1 pussi (800 g) pota-mustekalan lonkeroita
2 laakerinlehteä
1 sipuli
suolaa

Lisäksi: keitettyjä perunoita, valkosipulia silputtuna

Tarjoiluun: molho verdeä

Perinteinen savivuoka käy monen ruuan laittoon. 
Sulata lonkerot ja huuhtele ne hyvin. Laita lonkerot kattilaan, lisää kokonainen sipuli, laakerinlehdet ja hiukan suolaa. Vettä ei tarvita, sillä mustekaloista erittyy nestettä. Kuumenna hiljalleen ja keitä n. 20 minuuttia. Kaada liemi pois.

Laita lonkerot ja isoina viipaleina keiteyt perunat uunivuokaan, ripottele päälle silputtua valkosipulia. Paahda uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Tarjoile molho verden kanssa. Bom appetit! 

P.S. Appelsiinit ovat kypsymässä, joten niistä aletaan nyt laittamaan jälkiruokia. Myös kuori käytetään. Kyllä oma luomu on ihanaa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti