lauantai 2. tammikuuta 2016

Lankahässäkkäpallot

Pallot ovat punaisella bambuvadilla, keskellä pieni
paristolla toimiva led-valo. 
Joulu meni ja vuosi vaihtui, mutta koska joulukoristeita pidetään vielä loppiaiseen asti Portugalissakin, katsotaan vielä viimeisin värkkäys, lankahässäkkäpallot. Ne on tehty ihan samaan tapaan kuin ruttusydän (katso tästä!), mutta pyöreän ilmapallon päälle.

Kuivattelua. Joka paikassa on huopasydämiä! 
Isäntä puhalteli palloihin ilmaa vain sen verran, että niistä tuli pyöreitä. Päälle levitin ensin hiuksiin tarkoitettua muotoiluvaahtoa, sitten pyörittelin ympärille kuivaa lankaa. Langan pitää juosta kerästä helposti, siksi kerinkin langat kerintälaitteella. Sen puuttuessa voi hyvin ottaa langan kerän sisältä.

Lankapallot kastelin liima-vesiseoksessa ja laitoin papupurkkien päälle kuivumaan. Kovin pahaa sotkua ei tällä metodilla saa aikaan! Kuivumisen aikana kääntelin palloja silloin tällöin, sillä osa liima-vesiseoksesta valuu pois.

Punaiset pallot on tehty punaisesta merseroidusta puuvillalangasta. Yksi käyttämistäni maitoliimoista (port. cola branca eli valkoliima) jätti pariin palloon vaaleat ruhnut, joten spray-maalasin pallot punaisiksi. Samoinhan toimin ruttusydämen kanssa (sama liima). Kannattaa siis tarkistaa liimapurkista, että kuivuttuaan liima on väritöntä.

Hopeanväriset pallot on tehty valkoisesta merseroidusta puuvillalangasta ja spray-maalattu hopeisiksi. Pallot on aseteltu viime jouluna kultahileellä koristeltujen käpyjen kanssa metalliseen hedelmäkoriin, joka on kiiltävän Aalto-vadin päällä. Sekaan on laiteltu led-valosarja. Hämärässä olohuoneen nurkassa johtoja ei erota, kuvassa ne näkyvät.Epäonnistunut kokeilu.  

Liimoissa on eroja. Rautakaupasta ostettu liima jätti
valkoiset jämät. Ns. kiinakaupasta ostettu liima oli
kuivuttuaan väritön. 
Kokeilin tehdä palloja myös kimaltelevasta metalliefektilangasta. Ei olisi kannattanut. Lanka ei juurikaan imenyt liimaa eikä siis kovettunut kunnolla. Kun puhkaisin ilmapallon, meni koko hässäkkä ihan ruttuun. Se siitä. Puuvillalanka on siis parempi valinta näissä hommissa. Saahan sitä kimallusta lisättyä maaleilla ja irtohileillä.

Lankahässäkkäpallojen tekeminen on tosi hauskaa ja nopeaa puuhaa. Eniten aikaa vie liiman kuivuminen, ja sen kanssa pitääkin olla kärsivällinen. Vasta kun lanka on kovettunut kunnolla, kannattaa ilmapallo puhkaista. Näitä olisi kiva tehdä enemmänkin, mutta onko meillä kohta sitten talo palloja täynnä...?

P.S. Aurinko paistaa ja päähän pukkaa koko ajan uutta ideaa. Ensin pitää kuitenkin saada valmiiksi neulemekko itse värjätyistä langoista.

4 kommenttia :

 1. Jos sinulla on liikaa näitä palloja voisitko ajatella että lahjoittaisit jonkun Diplomaattien Bazarin hyväntekeväisyys myyjäisiin. Ne on aina marraskuussa. Tosin en vielä tiedä kenelle keräämme rahaa tänä vuonna. Olemme keränneet varoja asunnottomille, lapsille, yksinäisille äideille. Myyjäisten suojelija on ollut tähän saakka nykyisen presidentin puoliso Maria Cavaco Silva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai! Hyvä ajatus :-) Voin lahjoittaa myös jonkin Milmanda-laukuista. Niistähän meneekin jo pieni osa hyvään tarkoitukseen (1 e/myyty laukku). http://galleriamilmanda.blogspot.pt/

   Poista
 2. Kauniita palloja ja ihanan lämmin valo. Miten kauan tuo liiman kuivuminen vie, onko se tuntien vai päivien asia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Portugalin kosteassa ilmastossa siihen meni 2-3 päivää, mutta Suomessa se sujuu varmasti nopeammin. Sitä voi myös vähän vauhdittaa hiustenkuivaajalla. Itse laitoin pallot kuivumaan takan reunukselle illalla :-)

   Poista