maanantai 4. tammikuuta 2016

Rabanadas eli köyhät ritarit portugalilaiseen tapaan

Portugalaiseen jouluruokaan kuuluu rabanadas-leivät, jotka vastaavat vähän suomalaisia köyhiä ritareita. Ne maistuivat myös vuodenvaihdetta juhlittaessa ja pääsiäisenä. Niin hyviä ovat, että maistuisivat kyllä muulloinkin, mutta vartavasten tätä herkkua varten tehtyä leipää on yleensä myynnissä vain sesonkiaikaan.

Rabanadaseja voi tehdä monella tapaa, esimerkiksi dippaamalla ne portviiniin, mutta tällä kertaa Isäntä teki ne maitoon. Leipien kanssa ei syödä hilloa eikä kermavaahtoa, ne ovat tarpeeksi maukkaita ihan sellaisenaankin. 

Katsotaanpa: 





Rabanadas-leivät

1 iso patonki tai ranskanleipä (ainakin pari päivää vanhaa)
½ l maitoa
1 sitruunan kuori
1 kanelitanko
3-4 munaa
kaneli-sokeriseosta
Maitoa viipaleille.
Vati on vanhaa Arabiaa.
öljyä paistamiseen

Kuumenna kattilassa puolet maidosta, johon on lisätty kanelitanko ja sitruunasta vuoltu kuori. Keitä hiljalleen 10 minuuttia niin, että mausteista siirtyy maku maitoon, älä enää kuumenna. Poista mausteet ja lisää loppu maito kattilaan. Vatkaa munat kevyesti erillisessä kulhossa. Laita paistinpannulle reilusti öljyä ja laita se kuumenemaan. 

Leikkaa leipä 2-3 cm paksuisiksi viipaleiksi ja laita ne laakealle vadille. Kaada maitoa leipäviipaleille niin, että ne kostuvat kunnolla. 

Kasta leipäviipaleet pikaisesti munaseoksessa. Se auttaa leipää pysymään kasassa. Paista viipaleet kuumalla pannulla molemmin puolin kullanruskeiksi. 

Meidän munat on keltaisia!
Anna leipäviipaleiden valua hetki talouspaperin päällä. Sen jälkeen pyöräytä ne sokeri-kaneliseoksessa ja aseta tarjoiluvadille. 

Varo polttamasta! 
Rabanadasit ovat parhaimmillaan vastapaistettuina, mutta ne maistuvat hyviltä myös vielä parin päivän ajan. Jos niitä siis vielä on jäljellä niin kauan.  

Ai näiden ravintoarvot? Hyvät, varmasti! Ei sillä ole väliä mitä syö silloin tällöin, väliä on sillä mitä syö päivittäin. 


P.S. Keittiön puolelta on seuraavaksi luvassa ohje sinisimpukoiden valmistukseen. 

2 kommenttia :

  1. Ihania herkkuja teillä! Ruokamatkakuume Portugaliin nousee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raskas työ vaatii raskaat ruuat :-D Täältä löytyy paljon hyviä ravintoloita eikä hinnat ole hirveitä. Viinitkin ovat hyviä ja suomalaisen silmissä suorastaan halpoja. On monta hyvää syytä tulla käymään Portugalissa, ja yhtä monta hyvää syytä asua täällä :-)

      Poista