lauantai 30. heinäkuuta 2016

Hame ja toppi Suomi-filmin henkeen

Nuuh! Kosmoskukat ovat
puolitoistametrisiä. 
Casa Vivan Emännällä ei hame kauaa puhtaana pysy. Siitä pitävät huolen muun muassa kaksi tomukäpäläistä koiraa ja puutarhatyöt. Hameita tarvitaan siis paljon, varsinkin kesällä. Tällä kertaa ompelin asukokonaisuuden henkäyksenkeveästä puuvillasta, jonka ostin palana portolaisesta kangaskaupasta. Mukana olleen ystävän mukaan sinivalkoisesta kankaasta tuli ihan mieleen vanhat Suomi-filmit ja Ansa Ikonen. Hetkenä minä hyvänsä paikalle kävelisi Tauno Palo heinänkorsi suussaan!

Olen ommellut samanlaisia perushameita jo monia, mutta satuin kadottamaan hyväksi havaitun kaavan. Piti tehdä uusi. Mallina käytin vanhaa hametta. Näin hamekaavan piirtäminen helpoimmillaan tapahtuu: 

Eihän näytä vaikealta? 
Taita vaatekappale kaksinkerroin keskiosastaan. Siloittele rypyt pois. Aseta kaavapaperi päälle (nyt oli vain leivinpaperiarkkeja) ja piirrä vaatteen ääriviivat, mutta vyötärössä vähän lisää väljyyttä. Merkkaa muotolaskosten kohdat kaavaan, samoin KE (keskietu) ja paljonko helmaan pitää mitata lisää pituutta. Tarkista mittanauhan kanssa lantion ja vyötärön leveydet, että ne ovat kaavassa riittävät, varsinkin lantion kohta. Vyötäröä kursitaan hameessa vielä pienemmäksi muotolaskosten avulla.

Siinäpä se kaava on. Samalla periaatteella olen tehnyt mm. kotelomekon ja talvitakin kaavat. Minä kun olin nuorempana vielä hoikempi eikä riittävän pieniä valmiskaavoja usein löytynyt, vaatteista nyt puhumattakaan.

Hameen ompelujärjestys on tämä (tämä samalla itsellenikin muistilistaksi):

Ohutkankaisessa hameessa valkoinen
vuori kuultaa läpi, topissa sitä ei ole.
1. Leikkaa kaksinkertaisesta kankaasta, taitetta vasten, 2 kpl, saumavaroja sivuihin 1 cm ja helmaan 3 cm. Etu- ja takakappaleet ovat tässä vaiheessa samanlaiset. Leikkaa 2 kpl myös vuorikankaasta mutta vähän lyhyempänä.
2. Merkkaa muotolaskosten kohdat nuppineuloilla kappaleisiin. Neulaa muotolaskokset ompelua varten. Takakappaleeseen teen yleensä 2+2, etukappaleeseen 1+1 muotolaskosta. Neulaa sivusaumaa vähän matkaa ja sovita vaatetta, tee tarvittavat korjaukset. Ompele muotolaskokset, myös vuorikankaaseen.
3. Merkkaa vetoketjun pituus (15 cm on yleensä sopiva) kankaaseen ja vuorikankaaseen neuloilla ja huolittele reuna siltä matkalta. Katso, että ompelet oikean reunan, eli vetoketju tulee vasempaan sivuun. Kiinnitä vetoketju. Ohueen kankaaseen paras on piilovetoketju, jonka ompeluun on oma paininjalka. Vetoketju kiinnitetään kankaan oikealle puolelle niin, että se kääntyy siitä nurjalle puolelle. Ompelen itse ensin vetoketjun kankaaseen, sitten kiinnitän vuorikankaan toiselle puolelle.
4. Ompele sivusaumat kangas + vuori. Siisti vetoketjun alaosa tarvittaessa pienellä pätkällä tiheää siksakkia tai muutamalla pistolla käsin.
5. Avaa vetoketju ja neulaa yläreunassa kangas ja vuori yhteen. Katso, että ne tulevat lopulta oikeinpäin. Vuoren nurja puoli tulee kankaan nurjaa puolta vasten. Ompele sauma kiinni. Käännä hame ja neulaa yläreuna, tikkaa ommel lähelle reunaa.
6. Päärmää alareunat ja ompele.
7. Hame on silitystä vaille valmis.

Ihan ensimmäistä hametta ei kannata kaikkein kalleimmasta kankaasta tehdä, vaan tee ensin koekappale ja parantele tarvittaessa kaavan mitoituksia. Vetoketjun ja yläreunan kanssa joutuu vähän pähkäilemään miten päin mikäkin menee, mutta pieni aivojumppa tekee vain hyvää.

Ei tässä mitään kävelyhalkioita tarvita. 
Koska kangasta oli vielä pala jäljellä, ompelin siitä supernopean topin  tällä tavalla. Olkaimina on valkoista puuvillanyöriä.

Kangaspala maksoi muuten neljä euroa ja puuvillainen vuorikangas vitosen, joten tuli aika edukas asu. Täällä Portugalissa laitan vuoren aina ohuesta puuvillakankaasta. Keinokuidut ovat ikävän nahkeita helteillä.

Isännälle tästä kankaasta tulee mieleen iki-ihanat portugalilaiset kaakelit, azulejos.

P.S. Nyt on koneella odottamassa Pariisi-henkiset tohvelit. Kesällä on kiva ommella!
Kummipojalta olen oppinut, että
rappusilta pitää hypätä pois! 

2 kommenttia :