keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Ihan juutti juttu

Pyörittelin pitkään mielessäni ideaa vähän karheammasta lampunvarjostimesta. Ostin rautakaupasta kattolampunpidikkeen, johon varjostimen saa kiinnitettyä kierrettävän renkaan avulla. Portolaisesta käsityötarvikeliikkeestä löysin juuttilankaa ja aloin kokeilla miten se virkatessa taipuu. Taipuuhan se. Haisee myös. Pölyääkin, varsinkin purkaessa… Homma ei mennyt nimittäin ihan kerralla putkeen.

Aloitin virkkaamisen yläreunasta. Ensimmäisillä kierroksilla lisäsin silmukoita, sen jälkeen suurensin vain virkkuukoukkua vähän kerrallaan. Aloitin työn numero 3,5 koukulla ja lopetin numero 8:lla. Kiinteät silmukat virkkasin vain toisesta reunastaan, näin lopputulos on harvempi ja valo pääsee läpi. Viimeinen kierros on virkattu tiheämpään pienellä koukulla ja sisään on virkattu metallilanka.

Varjostin oli vähän lommoinen ja kuhmuinen. Kokeilin mallitilkun kovettamista sokeriliemellä, mutta arvasihan sen, että täkäläisessä kosteassa ilmastossa siitä tulee vain tahmea, ei kovettunut. En malttanut odottaa seuraavaa kauppareissua tärkin ostamiseksi ja askartelukauppaan on aika pitkä matka, joten suihkutin varjostimen halvalla hiuslakalla. Toimii. Kuhmut oikenivat ja varjostin sai kivan kukkaisen tuoksun.

Isäntä ruuvasi lampun varjostimeen ”ompeluateljeeni” kattoon. Mitäs pidätte?
Lamppuna on Ikean led-lamppu,
joka ei kuumene pahemmin.P.S. Työn alla on muitakin juuttijuttuja. Niistä tuonnempana. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti