sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Voiko hyvä ruoka olla terveellistä? (Voi: keitettyä kalaa ja vihanneksia)

Ravintoympyrän laatija tykkäisi varmaan tästä lautasellisesta.
Portugalilainen ruoka on parhaimmillaan hyvää, terveellistä ja helppo tehdä. Usein koko ruoka tehdään samassa astiassa – säästyy energiaa ja tiskiä. Suosituin, ja usein ainoa mauste on suola. Hyviin raaka-aineisiin ei muuta tarvitse lisätä.

Vaikka tuoretta kalaa on meri täynnään ja asumme Atlantin lähellä, on Casa Vivan pakastimessa myös pakastekalaa. Kaupassa ei käydä joka päivä, sinne on matkaa. No, kalakauppias kurvaa kyllä talonkulmalle joka päivä, mutta minä hygieniahullu en halua ostaa kalaa autosta. Ainakaan vielä.

Yhtenä iltana Isäntä loihti lautasillemme seuraavaa:

Pescada cozido com legumes e molho verde (keitettyä turskaa ja vihanneksia vihreän kastikkeen kera)

Ainekset:
400 g pakastekalaa (pescada-turskaa tai Suomessa esim. seitiä)
muutama peruna
1 porkkana
1 sipuli
puolikas keräkaali
pieni kukkakaali
suolaa keittämiseen
+ keitetty kananmuna kullekin ruokailijalle

Molho verde:
4 valkosipulinkynttä silputtuna
4 rkl sileälehtipersiljaa silputtuna
½ dl oliiviöljyä
ripaus suolaa, loraus etikkaa

Kuori perunat ja leikkaa ne paksuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi porkkana. Kuori sipuli ja leikkaa se isoiksi lohkoiksi. Leikkaa keräkaali isoiksi paloiksi, paloittele kukkakaali. Laita vihannekset suolalla maustettuun kiehuvaan veteen.

Vihannesten kiehuessa sekoita molho verden ainekset ja keitä kananmunat. Laiska kokki keittää pestyt kananmunat samassa kattilassa vihannesten kera. Vähän ahkerampi erikseen. No, en tiedä liukeneeko kanalamunien leimat keitinveteen. Meillä kun syödään omien kanojen munia.

Hohtava kananmuna lienee ruoho-maissinjyvädieetin tulosta.
Kun vihannekset alkavat olla lähes kypsiä, lisää sulatetut pakastekalafileet. Keitä kypsäksi ja kaada keitinvesi pois, sillä nyt ei tehdä soppaa. Tarjoile molho verden ja keitettyjen kananmunien kanssa.

Vihanneksia voit vaihdella sen mukaan mitä jääkaapista tai kaupasta löytyy. Sanoisin kuitenkin, että kesäkurpitsa ja munakoiso eivät sovi tähän ruokaan.


P.S. Molho verde sopii myös grillatulle kalalle. Minä syön sitä minkä kanssa vaan, aamulla paahdetun leivänkin päällä jos on illalta jäänyt. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti