Tarjoile arroz malandron kera. |
Kuten kaikki tietävät, portugalilaiset ovat hulluina
turskaan. Casa Vivassakin sitä syödään viikottain tavalla tai toisella
valmistettuna. Turska myydään tavallisimmin suolakuivattuna, ja sitä pitää liottaa 2-3 päivää vettä välillä vaihtaen. Liotessaan kala turpoaa ja suola liukenee veteen. Maistamalla selviää milloin kalaa on liotettu tarpeeksi kauan. Se on vähän sama kuin suolasieniä liottaisi.
Yksi meidän suosikeistamme on pataniscas
de bacalhau, eräänlaiset turskalättyset. Niihin käytetään ruodotonta ja
nahatonta turskasuikaletta, jota liotetaan vedessä päivän pari.
Riivi kala paloiksi. |
Näin pataniscat tehdään:
n. 200 g turskasuikaleita
puolikas sipuli silputtuna
2 kananmunaa
n. ¾ dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
sileälehtistä persiljaa eli salsaa silputtuna
suolaa tarvittaessa
valkopippuria maun mukaan
Lisää sipuli- ja persiljasilppu sekä kananmunat. |
öljyä paistamiseen
Lisukkeeksi: keitettyä
riisiä papujen kera
Kuumenna öljy paistinpannussa. Tiputtele pannulle
taikinakokkareita, painele vähän tasaisemmiksi. Paista lättyset molemmin puolin
kullanruskeiksi.
Lisää jauhoja niin, että saat paksuhkon puuromaisen taikinan. |
Tarjoile arroz
malandron ja papujen kera. Arroz malandro on riisiä, jossa on keitinlientä
jäljellä. Laita keitinvettä siis vähän normaalia enemmän. Lisää loppuvaiheessa
valmiiksi keitettyjä papuja (ei mitään pakastepapuja vaan esikeitettyjä valkopapuja,
punapapuja tai mustapapuja – mitä vaan muttei niitä vihreitä).
Paista lättyset öljyssä kullan- ruskeiksi. |
Pataniscat ovat niin hyviä, ettei ole yhtään hullumpi idea viedä vähän suolaturskaa kotiin Portugalin reissulta. Sitä odotellessa turskan voi korvata vaikkapa hauella. Silloin taikinaan pitää lisätä suolaa. Lohesta tehtynä pataniscoista voi tulla aika rasvaisia, mutta rohkea kokki voi kokeilla sitäkin. Ehkä taikinaan muutama tippa sitruunaa leikkaamaan rasvaisuutta...?
P.s. Minun mielestäni suolaturskalla ja suomalaisella lipeäkalalla ei ole mitään tekemistä keskenään.
Näitä lettusia pitää kokeilla. Sinulla on kiva blogi! :)
VastaaPoistaKiitos, ja sitten kun lettusia teet, bom apetite!
VastaaPoista