keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Pataniscas de bacalhau eli makoisat turskalätyt

Tarjoile arroz malandron kera. 
Kuten kaikki tietävät, portugalilaiset ovat hulluina turskaan. Casa Vivassakin sitä syödään viikottain tavalla tai toisella valmistettuna. Turska myydään tavallisimmin suolakuivattuna, ja sitä pitää liottaa 2-3 päivää vettä välillä vaihtaen.  Liotessaan kala turpoaa ja suola liukenee veteen. Maistamalla selviää milloin kalaa on liotettu tarpeeksi kauan. Se on vähän sama kuin suolasieniä liottaisi.

Yksi meidän suosikeistamme on pataniscas de bacalhau, eräänlaiset turskalättyset. Niihin käytetään ruodotonta ja nahatonta turskasuikaletta, jota liotetaan vedessä päivän pari. 

Riivi kala paloiksi. 
Näin pataniscat tehdään:

n. 200 g turskasuikaleita
puolikas sipuli silputtuna
2 kananmunaa
n. ¾ dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
sileälehtistä persiljaa eli salsaa silputtuna
suolaa tarvittaessa
valkopippuria maun mukaan
Lisää sipuli- ja persiljasilppu
sekä kananmunat.
öljyä paistamiseen

Lisukkeeksi: keitettyä riisiä papujen kera

Riivi liotettu turska pieniksi palasiksi. Lisää silputtu sipuli, persilja ja kananmunat. Sekoita hyvin ja lisää vehnäjauhoja ja maitoa niin, että saat paksuhkon taikinan. Mausta makusi mukaan.

Kuumenna öljy paistinpannussa. Tiputtele pannulle taikinakokkareita, painele vähän tasaisemmiksi. Paista lättyset molemmin puolin kullanruskeiksi.

Lisää jauhoja niin, että saat paksuhkon
puuromaisen taikinan.

Tarjoile arroz malandron ja papujen kera. Arroz malandro on riisiä, jossa on keitinlientä jäljellä. Laita keitinvettä siis vähän normaalia enemmän. Lisää loppuvaiheessa valmiiksi keitettyjä papuja (ei mitään  pakastepapuja vaan esikeitettyjä valkopapuja, punapapuja tai mustapapuja – mitä vaan muttei niitä vihreitä). 

Paista lättyset öljyssä kullan-
ruskeiksi.
Pataniscat ovat niin hyviä, ettei ole yhtään hullumpi idea viedä vähän suolaturskaa kotiin Portugalin reissulta. Sitä odotellessa turskan voi korvata vaikkapa hauella. Silloin taikinaan pitää lisätä suolaa. Lohesta tehtynä pataniscoista voi tulla aika rasvaisia, mutta rohkea kokki voi kokeilla sitäkin. Ehkä taikinaan muutama tippa sitruunaa leikkaamaan rasvaisuutta...? 


P.s. Minun mielestäni suolaturskalla ja suomalaisella lipeäkalalla ei ole mitään tekemistä keskenään. 

2 kommenttia :

  1. Näitä lettusia pitää kokeilla. Sinulla on kiva blogi! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, ja sitten kun lettusia teet, bom apetite!

    VastaaPoista